Kategorier
2017 Nyhetsbrev 11/2017

Sökandet efter landsbygdens framtid

Svart svan
Foto: Martin Olsson

Det föga framtidsarbetet för landsbygdens utveckling har storligen förvånat mig. Är vi verkligen inte intresserade av att framtidsarbetet är en del av landsbygdens utveckling? Ishockeyspelaren Wayne Gretzky konstaterade en gång att man måste förflytta sig dit, där pucken kommer, inte där den är nu. Alltså, är det inte så att vi utan framtidsarbetet som en del av utvecklingsprocessen kommer att befinna oss där ”pucken” är, för att lösa dagens eller gårdagens problem?

I allmänhet är det så att man i framtidsarbetet gör upp några alternativa framtidsbilder. Ofta är de tre: en önskvärd framtidsbild, en icke önskvärd framtidsbild, samt framtidsbilden, vilken förverkligas om utvecklingen går enligt ”gamla mallen”, utan att man ingriper i denna. En logisk tanke i utvecklingsarbetet är att skapa en led till utvecklingsåtgärderna, med vars hjälp den önskvärda framtidsbilden förverkligas. Det är då fråga om ett målmedvetet, systematiskt arbete.

Framtiden är i det avseendet en utmaning att studera, då det är fråga om saker som ännu inte finns. Så hur ska vi greppa det? I allmänhet finns det redan många framtidselement runt omkring oss. En del är klart kända trender, en del är bara svaga signaler. Sedan finns det även jokrarna, stora och överraskande saker som stort förändrar världen. Nassim Nicholas Taleb använder om dessa stora, överraskande förändringsfaktorer namnet den svarta svanen. Att identifiera dem är mycket svårt, då det är fråga om en oväntad förändringsfaktor.

Fast det är svårt att identifiera svarta svanar, och knappast stöter man på dem då de uppenbaras, kan vi ändå utveckla mycket med vårt eget arbete för landsbygdens väl, bara vi förmår identifiera och ta i beaktande i vårt arbete den kommande utvecklingen. Med hjälp av detta underlättas säkert också målen i utvecklingsarbetet. Alltså, har vi inte skäl att ta framförhållningen med i vår arbetsback i vår utveckling av landsbygden?

Uppgifterna är från ett blogginlägg (på finska) på Landsbygdspolitikens blogg, skrivet av Heikki Konsala som arbetar som nätverkskoordinator i Kommunförbundet för landsbygdspolitiska INFRA-nätverket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s