Kategorier
2017 Nyhetsbrev 11/2017

De små siffrornas landsbygd – specialsakkunnig Ilkka Lehtola i Landsbygdspolitikens blogg

Politikerna talar gärna om behovet av forskningsdata som hjälp vid beslutsfattandet, men hur medvetna är beslutsfattarna om beslutens samhälleliga inverkan? Bland landsbygdskommunerna finns det rikligt med exempel på att effekterna av besluten inte just har utvärderats. Man ha velat se landsbygden som garant för samhällsekonomin och som hinder för städernas tillväxt. I verkligheten har man helt enkelt förbisett det faktum, att Finland är en mosaik av olika regioner, vilka består av såväl stadsområden, små städer, kyrkbyar som även av en bredskalig diversifierad landsbygd.

Det kan uppstå en skev bild av komplexa samhälleliga frågor om man förenklar alltför mycket. Mången sak är bra i vårt land, då man granskar statistiska medelvärden, men ett sådant här betraktelsesätt förbigår skillnaderna mellan regionerna och folkgrupperna. Akademikern Ilmari Hustich talade redan på 1970-talet om en krympande landsbygd, de små siffrornas landsbygd. Med det här menade han att viktiga händelser och utvecklingsprocesser, som är viktiga för att förstå de perifera regionerna, lätt kan försvinna bakom statistiska medelvärden.

Läs mer (på finska) på webbplatsen maaseutupolitiikka.fi. Ilkka Lehtola arbetar som projektforskare vid Östra Finlands universitet, samt som specialsakkunnig vid Landsbygdspolitiska rådets temanätverk för medborgarverksamhet och välmående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s