Kategorier
2017 Nyhetsbrev 11/2017

”På något underligt vis lyckas vi ställa landsbygden mot staden” – Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori

Vy från Hotel Torni mot Helsingfors södra stadsdelar
Bildkälla: Wikimedia Commons

Vi har land och landsbygd och även några städer, vilket tillsammans utgör Finland. Men på något underligt vis lyckas vi ställa dessa mot varandra, trots att det inte finns någon orsak till detta. De flesta finländare uppskattar även bådadera väldigt mycket. Verkliga motsättningar finns det ju väldigt lite av, men tyvärr förekommer det ändå kretsar och debattörer, som får drivkraft av att konstgjort ställa upp sådana motsättningar, som att påstå att någon annan orsakar det med sitt agerande.

Man kan tänka hur man vill om huruvida städernas tillväxt är en välsignelse eller inte, och jag är inte helt säker om den saken heller. Säkert är att urbaniseringen måste tas på allvar, vare sig man gillar det eller inte. Urbaniseringen skapar många möjligheter, och ifall Finland i fortsättningen vill bli förmögnare, lönar det sig att greppa dessa möjligheter.

Jag har blivit kritiserad ganska hårt för att jag håller på Helsingfors och bevakar de största städernas intressen, men att jag är för Helsingfors, betyder inte att jag är mot allt annat. Även jag tillbringar så många av mina lediga stunder som möjligt på landet, där naturens lugn även har förtrollat mig. Även många andra stadsbor gör faktiskt på precis samma sätt. På landet eller i staden, det får var och en själv välja.

Uppgifterna är från en längre debattartikel, skriven alltså av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, i Hufvudstadsbladet (2.10).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s