Kategorier
2017 Nyhetsbrev 09/2017

Framgångsrik distriktspolitik håller Norges bygder levande

Typiskt västnorskt jordbrukslandskap
Bildkälla: Wikipedia

Ett kraftfullt verktyg i norsk distriktspolitik är de geografiskt differentierade arbetsgivaravgifterna, vilka medverkar till att ge alla delar av landet likvärdiga konkurrensförutsättningar. Det blir lättare att även i glesbygd bygga företag och skapa sysselsättning. Systemet, som omfattar såväl privat näringsliv som offentlig sektor, har godkänts av EU.

Ett kraftfullt redskap som man i Norge också använder, är att en del av vattenkraftens värden stannar i de kommuner och fylken där produktionen sker. Stortinget ser detta som en kompensation för de ingrepp i miljön som utbyggnaden har inneburit, vilket försämrar förutsättningarna för näringar som fiske, jord- och skogsbruk, renskötsel och turism. I Norge bidrar över sex miljarder kronor varje år till utvecklingen i de bygder som släppt till sina forsar till den gemensamma elförsörjningen.

Ett tredje verktyg är avskrivning av studiemedel i glesbefolkade områden, vilket underlättar kompetensförsörjningen, exempelvis av läkare.

Uppgifterna är från en opinionstext, publicerad i Dagens Samhälle och skriven av jämtländska intresse- och näringslivsaktörer i ett öppet brev till Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Aktörerna menar att Sverige har mycket att lära av Norge, som lyckats hålla sina bygder levande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s