Kategorier
2017 Nyhetsbrev 08/2017

Cirkulär ekonomi för fortsatt ekonomisk tillväxt – Finland i framkanten

Även om förbrukningen av material och energi minskar, så kan den ekonomiska tillväxten fortsätta, välfärden ökas och fattigdomen utrotas. Trollformeln kallas cirkulär ekonomi, som är ett uttryck för ekonomiska modeller som lyfter fram affärsmöjligheter där kretslopp dominerar snarare än linjära processer, detta enligt Achim Steiner som är ordförande för FN:s utvecklingsprogram UNDP.

I dagens etablerade ekonomiska system produceras, används och slängs varor, vilket utgör en linjär ekonomi, medan en cirkulär ekonomi fungerar helt annorlunda. Produkter och tjänster designas så att de blir värdefulla att återanvända i antingen biologiska eller tekniska kretslopp. Produkterna tillverkas på ett sätt så att de går att plocka isär och materialen ska antingen kunna brytas ner av naturen eller återföras till produktionen.

Modellen erbjuder de finländska företagen otroliga möjligheter och potentialen är enorm: Enligt en utredning av Sitra erbjuder den cirkulära ekonomin enbart för Finland en årlig tillväxtpotential på minst 1,5 till 2,5 miljarder euro per år i en kontext där den globala marknadens värde uppskattas till över 800 miljarder euro. Men hur ska vi klara en övergång till en cirkulär ekonomi där konsumtionen i stället för ägande grundar sig på användningen av tjänster – dela, hyra och återvinna produkter? Steiner anser att vi just nu lever i en tid då det är möjligt att övergå till en ny slags ekonomisk tillväxt, eftersom ett nytt ekonomiskt tänkande vinner mark i världen.

Finland, som gått in för att utveckla den cirkulära ekonomin genom konkreta projekt, kan som första land i världen presentera en nationell vägkarta mot en cirkulär ekonomi, vilket kunde, enligt överombudsman Mikko Kosonen vid Sitra, bli det hundraåriga Finlands följande framgångshistoria, en framgångssaga som inte enbart Finland, utan hela världen skulle vara betjänt av.

Uppgifterna är från ledaren i Vasabladet (23.6) med Stig Nygård som skribent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s