Kategorier
2017 Nyhetsbrev 06/2017

Nätverket för den glest bebodda landsbygden vill ha en parlamentarisk tillsatt arbetsgrupp för glesbygden

Landsbygdspolitiska rådets (Maaseutupolitiikan neuvosto MANE:s) nätverk för den glest bebodda landsbygden framlägger för statsrådet att det tillsätts en parlamentarisk arbetsgrupp för att förbättra möjligheterna på de glest bebodda områdena. I Sverige tillsatte den svenska regeringen en landsbygdskommitté, Parlamentariska landsbygdskommittén, i augusti 2015. Kommittén överlämnade slutbetänkandet För Sveriges landsbygder – en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i januari 2017. I slutbetänkandet framläggs 75 åtgärder.

Enligt Tytti Määttä, sakkunniggruppens ordförande för den glest bebodda landsbygdens nätverk, är Sveriges exempel modiga och visar att man i Sverige har förstått att dra nytta av hela landets konkurrensförmåga. Määttä betonar att i Finland borde man vara kapabel till att parlamentariskt dra upp riktlinjerna för den glest bebodda landsbygdens utveckling. Om Finland ska kunna klara sig i fortsättningen, så borde källorna till tillväxt vara alla områdens resurser. För det här behövs snabbt politiska åtgärder.

I publikationen Harvaan asuttu maaseutu – mahdollisuuksia täynnä. Harvaan asutun maaseudun strategia 2017–2020 (Glesbygdens många möjligheter – Strategi för glesbygden 2017–2020) finns de centralaste åtgärderna samlade, och vilka bör förverkligas så att den glest befolkade landsbygdens potential kan utnyttjas. Strategin kan används som underlag för den parlamentariska arbetsgruppens arbete.

Uppgifterna (på finska) är från webbplatsen maaseutupolitiikka.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s