Kategorier
2017 Nyhetsbrev 06/2017

Landsbygdsforskningen vid ÅA i vågskålen – ny profil räddningen?

Academill
Bildkälla: Åbo Akademis bildbank

Sedan landsbygdsprofessuren vid Åbo Akademi (ÅA) i Vasa inrättades år 2006, har den haft extern finansiering. Då den tidigare professorn Kjell Andersson gick i pension i slutet av juli 2016, var det även slut med finansieringen, och inte har heller någon undervisning skett under det här läsåret. Enligt Kenneth Nordberg, projektforskare vid landsbygdsenheten, sköter doktorander och forskare sig själva, men undervisningen lider. Nordberg, doktoranderna Stina Svels och Ghita Bodman, samt ytterligare två doktorander, är de enda på enheten och direkt kopplade till ämnet socialpolitik. Landsbygdsforskningen vid ÅA är ett biämne inom just socialvetenskaperna.

Forskningen ligger emellertid rätt i tiden, men utan professor saknas framförhållning och planering. Det är därför som de vill omformulera hela landsbygdsforskningen för att bättre ta expertisen till vara. Forskartrions plan är att en uppdatering av inriktningen räddar ämnet och tryggar en professur. Benämningen landsbygdsforskning är föråldrad och enligt förslaget kan ämnet i framtiden heta välfärdsstudier och samhällsförändring. Utvecklingen inom forskningen går mot att allt mer se på samspelet mellan det rurala och urbana, ett samspel som blir allt starkare. Nordberg menar att staden är beroende av landsbygden och förhållandet mellan de två är något de vill satsa på framöver.

Ämnet kan i framtiden inrikta sig på tre perspektiv av hållbarhet: det ekologiska, det ekonomiska och det sociala, där samtliga perspektiv kopplar samman landsbygd och stad. Man vill också se närmare på samhällstrender som urbanisering och klimatförändring. Ämnets styrka ligger i dess tvärvetenskapliga arbetssätt, poängterar Ghita Bodman. Österbotten är ett utmärkt laboratorium för den här typen av forskning med Sydösterbotten som saknar ekonomiskt centrum och verkligen måste jobba för att överleva, Vasaregionen med stor industri och pendlingsområden och så finns dessutom perifer skärgård. Stötestenen är att hitta en ekonomisk lösning som både passar ÅA:s ramar och tilltalar universitetsledningen. Men forskarna menar att förslaget hittills tagits emot väl av ledningen.

Uppgifterna är från två artikelar, skrivna av Patrick Sjöholm, i Vasabladet (18.4 och 26.4)och i Österbottens Tidning (18.4 och 27.4).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s