Kategorier
2017 Nyhetsbrev 04/2017

Urbanisering ”förvildar” det finländska landskapet

Skogsren i Högholmens djurpark i Helsingfors Bildkälla: Av Uusijani – Eget arbete, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11256656

Det pågår en förvildning av det finländska landskapet, hävdar vildmarksguiden Mattias Kanckos i Pedersöre. På en och samma dag har han sett spår av varg, järv, lo och skogsren, och skulle någon ha påstått det för 20 år sedan, så hade han inte trott det. Kanckos menar att det är en följd av urbaniseringen. Folk flyttar in till städerna och ödegårdarna på landsbygden har blivit fler. Rovdjuren i sin tur ökar tack vare fredning. I spåren på skogsrenen följer varg och järv och alla är skyddsvärda.

Senaste inslaget är skogsrenen som vandrat från Perho, där några djur föddes upp i en inhägnad på 1980-talet och sedan släpptes ut i det fria. Före utplanteringen återstod endast spillror av stammen i ryska Karelen och lite på den finländska sidan om gränsen. Enligt Kanckos finns det även planer på att släppa lös skogsren i Lauhavuori nationalpark i Södra Österbotten.

Skogsrenen, som har blivit något av en svärdhet i Pedersöre, har sålunda återvänt efter att den utrotades för över 200 år sedan – enligt kyrkböckerna sköts den sista renen på 1780-talet. Nu strövar en flock på 39 djur i Skrattlas skogarna och skrapar fram renlav. Det finns gott om mat då renlav inte har betats på länge.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av redaktör Patrik Enlund, på webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s