Kategorier
2017 Nyhetsbrev 04/2017

Öppna Byar firar 100-åriga Finland

Den landsomfattande Öppna Byarnas dag den 10 juni är en del av Finlands självständighets 100-års jubileumsprogram 2017. Jubileumsårets bärande tema Tillsammans passar utmärkt inom byaverksamheten.

Ett kanske lite storhetsvansinnigt mål, jubileumsåret till ära, är att fira öppna dörrar i 800 byar runt om i Finland – från Hangö till Utsjoki. Det erbjuds en dukning av nutids finländskhet, där å ena sidan en landsbygdslik och urban livsstil, och å andra sidan en lokal anknytning och internationalitet lever sinsemellan i fred och i livlig växelverkan.

Det är varierande verksamhet i 800 byar på en 1 370 kilometer lång sträcka. Det kommer att finnas ca 25 000 aktiva människor, som förverkligar evenemanget och byarna väntar sig ungefär 160 000 besökare – en verklig besöksdag!

Alla intresserade har en möjlighet att bekanta sig med livet i byarna, dess invånare, näringar och lokalkulturer. Enligt preliminära uppgifter kan man bl.a. vänta sig skattjakt, karnevaler, roliga sporttävlingar, kattdagar och en humppabuss, som man kan färglägga eller lämna meddelanden på. I en del byar kan besökarna även bekanta sig med invånarnas hem.

Öppna Byar skapar under Finland 100-års jubileum ett tidsbundet perspektiv om hur den finländska landsbygden har förändrats under vår självständighet, från ett romantiskt agrar-Finland till nutidens landsbygd, där spektrumet av yrken och näringar har blivit mångsidigt och förändrat. Tillika har människornas individualitet bibehållits och till och med förstärkts – finländskheten och dess unika talkotradition lever på ett nytt sätt för det gemensamma goda.

För byarnas mångsidiga evenemang och program ansvarar aktiva personer, föreningar, företag och aktörer. De regionala byaföreningarna, Leader-grupperna och Byaverksamhet i Finland rf sköter tillsammans om arrangemang, information och marknadsföring av Öppna Byarnas dag.

Mer info om Öppna Byar finns på webbplatsen avoimetkylat.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s