Kategorier
2017 Nyhetsbrev 04/2017

Uppladdning inför ERP

Den tredje europeiska Landsbygdsriksdagen, European Rural Parliament (ERP), har sitt egna upplägg, liksom de två tidigare riksdagarna haft. I vår inleds arbetet med tematräffar runt om i olika länder i ett projekt kallat SPARCE, där även själva Landsbygdsriksdagen ingår. Temana är valda utifrån de viktigaste idéerna i det europeiska landsbygdsmanifest som antogs vid förra Landsbygdsriksdagen i österrikiska Schärding år 2015.

I Sverige arrangeras webbinarier med europeiska exempel på temat flyktingmottagande och integration på landsbygder. Webbinarierna, som är på engelska, vänder sig till lokala utvecklingsgrupper som arbetar med integration och flyktingmottagande. Resultaten kommer sedan att ligga till grund för beslut och strategier på Europanivå.

Josefin Heed från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL), som är en av arrangörerna, säger att intressanta erfarenheter och idéer kommer att förmedlas. Man får kontakt med människor i andra länder som arbetar med liknande saker och man har möjlighet att påverka på Europanivå.

Staffan Nilsson, den ene av två ordförande för HSSL, är bestämd när han säger att ERP är ett viktigt forum. Det är civilsamhället självt som lyfter sina frågor och bestämmer prioriteringar. Resultatet av ERP riktar sig både till de nationella organisationerna som till policyskaparna i EU. Det är otroligt viktigt för hela Europa att se hur många likheter vi har, även inom landsbygdsområdet. ERP äger rum på hösten i Venhorst i Nederländerna den 18–21 oktober. Det här kan man läsa om i HSSL:s första nyhetsblad för i år som även bl.a. tar upp landsbygdsutredningen med förslag till en ny sammanhållen landsbygdspolitik i Sverige och konceptet Bygdens saluhall i skånska Röstånga som testas nationellt.

Nyhetsbladet (1/2017) kan läsas på webbplatsen helasverige.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s