Kategorier
2017 Nyhetsbrev 03/2017

Att få hela Sverige att leva är svårt

TV-programmet SVT AktuelltI Sverige finns orter där skolor, affärer, bensinmackar och annan samhällsservice helt slagit igen de senaste åren. Till ytan motsvarar det här en tiondel av Sveriges yta. I Västerbottens län blir ytan med döda zoner en tredje del. All service har försvunnit, all kommersiell och offentlig service har slagits ut. Kommunerna kan hjälpa till med grundläggande service som hemtjänst, föreningsbidrag och hemsändningsbidrag.

Enligt Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, är det gemensamma för sådana här platser att utflyttningen är större än inflyttningen och att det inte finns en större ekonomisk motor i närheten som kan hjälpa till och dra när det går dåligt, som det gör nu. Avståndet till en tätort bör inte vara större än en 45 minuters radie. Mellander menar att läget inte är bra, eftersom landet på sikt delas politiskt, socialt och ekonomiskt.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger å sin sida att svensk landsbygd under en lång tid har försakats av många regeringar. Satsning på landsbygdsbutiker (bromsa upp nedläggningar), bredband och att få statliga jobb utlokaliserade i landet, samt jobben inom de gröna näringarna är betydelsefulla insatser. Svenska regeringen har även på gång jobbprojekt som livsmedelsstrategin och nationella skogsprogrammet.

Enligt Mellander är det inte realistiskt att hela Sverige ska leva. Det skulle kosta ofantliga summor. Landsbygdsministern menar å sin sida att landsbygden har en framtid. Det behövs mer mat och maten produceras på landet. Fossila bränslen ersätts med skog, vi har naturturism och så vill människor i urbana miljöer komma ut till landet.

Är det önskvärt at sätta pengar på ett område med 20 personer? Mellander menar att det sist och slutligen är ett politiskt beslut. Men ur ett ekonomiskt perspektiv är det inte försvarbart alla gånger. Emellertid är det även ett moraliskt beslut. Det finns platser där många betalar mer skatt per invånare än vad invånare i storstäder gör. Det här skapar ett stort missnöje om man inte får tillbaka den service man betalar för.

Utbyggnaden av bredband är oerhört viktigt för att platser ska klara sig, men bredband finns även i städerna, och bredbandet håller inte kvar de som främst flyttar, 18-35 åringar, utan det behövs många olika åtgärder som måste till för att vända utvecklingen, vilket Bucht och Mellander är överens om. Bucht säger att det är ett långsiktigt strävsamt arbete för hela landet behövs.ma

Uppgifterna är från ett inslag i TV-programmet SVT Aktuellt (27.2) och kan ses (några dagar till) på webbplatsen svtplay.se.av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s