Byar försvinner och byar tillkommer – bystatusen visar på samhällsutvecklingen

namnet-bystatusI Österbottens förbunds uppdatering av landskapsplanen föreslås en del byar strykas medan andra tillkommer. Praktiskt har det inte så stor betydelse, men det visar på samhällsutvecklingen. Man frångår den nuvarande uppdelningen i by, serviceby och havsnära by och använder enbart by i fortsättningen. Det är storleken, befolkningsutvecklingen, tillgången på arbetstillfällen och byaaktivitet man ser på.

I Korsholm försvinner Söderudden från förteckningen över byar, medan Iskmo-Jungsund, Koskö, Österhankmo och Söderfjärden tillkommer. I Malax försvinner Långåminne, liksom Ömossa i Kristinestad, där Perus i stället är ny. Kaurajärvi, Rejpelt, Komossa och Hällnäs försvinner i Vörå och Kantlax i Nykarleby, där Jungar dock är ny på listan. I Pedersöre försvinner Vilobacka, i Kronoby kommun Djupsjöbacka och Snåre, medan Brännkärr-Bast i Kronoby är ny, liksom Fagernäs och Västerby i Larsmo. Tretton av de gamla byarna betecknas som tätortsområden i den nya planen med sikte på år 2040.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Björn Nyberg, i Vasabladet 31.1. (Ärendet har emellertid återremitterats på Österbottens förbunds landskapsstyrelsemöte 30.1 för vidare utredningar, red. anm.)

Det här inlägget postades i 2017, Nyhetsbrev 02/2017 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s