Kategorier
2017 Nyhetsbrev 01/2017

Gamla landsbygdspolitiska nätverk ersätts med nya – ansökan om finansiering öppnad

landsbygd-5Jord- och skogsbruksministeriet har öppnat ansökningen om finansiering för landsomfattande forsknings- och utvecklingsprojekt som gäller landsbygden. Projekten finansieras från anslaget för utvecklande av landsbygden (mom. 30.10.63), samt från Gårdsbrukets utvecklingsfond (Makera). För finansieringen har reserverats sammanlagt ca 900 000 euro.

Från anslaget för utvecklande av landsbygden finansieras nya landsbygdspolitiska nätverk, och till projektfinansiering för år 2017 finns ca 400 000 euro till förfogande. Nätverksprojekten söks för, och beslut görs gällande dem, för tre år på budgetvillkor, vilket innebär att eventuella ändringar i anslaget inverkar på projektfinansieringen.

Nätverksprojekt kan ansökas enligt följande tyngdpunkter: glesbygder, kompetens och sysselsättning, medborgaraktivitet och välbefinnande, livskraftig verksamhetsmiljö samt svenskspråkig verksamhet. Mer information om nätverksprojektens teman i anvisningsbrevet.

De landsbygdspolitiska nätverksprojekten som finansieras med anslag för landsbygdsutveckling genomför åtgärderna i det landsbygdspolitiska helhetsprogrammet 2014-2020 och de har en stor roll när det kommer till att utföra det landsbygdspolitiska rådets tio uppgifter. Bakgrundsorganisationer och eventuella konsortier förväntas åta sig att genomföra nätverksprojekten.

Från Gårdsbrukets utvecklingsfond (Makera) finansieras forsknings- och utvecklingsprojekt enligt följande huvudtema: Konkreta lösningsmodeller och handlingssätt när det gäller landskapsreformen, social- och hälsovårdsreformen, ordnande av landsbygdens tjänster, främjande av företagsamheten, delaktighet eller insamling av landsbygdsinformation. Övergripande synvinklar i temat är platsbaserad utveckling (place based policy), smart specialisering (smart specialization), landsbygdssäkring (rural proofing) och partnerskap. Det tillgängliga anslaget är 510 000 euro.

Forskningsfokuserade projekt söks i synnerhet för följande teman:
Människors rörlighet när det gäller att ordna social- och hälsovårdstjänster, samt Landsbygdssamhällenas anpassningsförmåga (resiliens) och förmåga att ta tillvara nya möjligheter.

Utvecklingsfokuserade projekt söks i synnerhet under följande teman:
Utveckling av tredje sektorns roll i samband med förändringsprocesser i förvaltningen, Nya flexibla företagsamhetsformer för förverkligande av service på landsbygden, samt Landskapsreformen och landsbygdssäkring.

Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdspolitik.fi med länkar till bl.a. ansökningsblankett (ansökan går ut 20.2 kl. 16.15).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s