Vi behöver öppna byar i vårt samhälle, byar som är öppna för nya idéer och framförallt som är öppna för att berätta om sig själva. Ett sätt är att göra det genom den landsomfattande Öppna Byarnas dag den 10 juni 2017. Byaverksamheten är väl värd en egen dag då byarna och byaverksamheten uppmärksammas. Hur många saker skulle inte ha blivit ogjorda, om inte ”någon” hade tagit tag och med gemensamma krafter byggt upp en verksamhet eller en byggnad som gynnar hela gemenskapen?
I dessa tider när ekonomin inte är den bästa och vi tvingas in i nya strukturer kunde modellen tas från våra byar och hur man där gemensamt nått en lösning. Meningen är ingalunda att ersätta en samhällelig verksamhet med frivilligt arbete utan att gemensamt försöka hitta ett alternativ som förbättrar skötseln av gemensamma angelägenheter. Historiskt sett baseras bland annat vår kommunala förvaltning på de byastämmor där man gemensamt fattade beslut om byns ärenden.
Många av dagens storföretag har även startat som små andelslag, där byborna gemensamt grundat en organisation för förädling, marknadsföring eller en sammanslutning för att tillgodose service för invånarna. Mycket litet av detta har kommit som direktiv uppifrån utan uppstått från initiativ från bybor. Det borde även i dag vara möjligt att åstadkomma stora saker på samma sätt. Sådana gärningar är väl värda en egen dag. Anmäl er egen by eller en annan by som ni tycker att är värd att lyftas fram till Öppna byars dag.
Dagens modeord är byggande av nätverk. Att se sig omkring i världen och ta med sig nya idéer som anpassas lokalt är ett beprövat recept för att lyckas. Studiebesök har gjorts både enskilt och i grupper och några samarbetsprojekt har gjorts med byar i regioner i utlandet. Men det som inte ännu har införts i någon större utsträckning är samarbete mellan byar lite längre bort i eget land. Inget hindrar heller att man startar upp ett samarbete med en by i en annan kommun. Viktigt är att byarna samarbetar inom den egna kommunen. Men när man vill bygga upp något nytt (eller förbättra något existerande) kanske lösningen finns i samarbete med en by utanför den egna kommunen. Ett sådant samarbete som inte bygger på gemensamma geografiska gränser utan på gemensamma intressen, är minst lika värdefullt.
Det här skriver byaombud Karl-Gustav Byskata i Aktion Österbotten rf:s andra nyhetsbrev för i år. Förutom det här ämnet kan man även läsa om vad ordföranden Mats Brandt skriver om verksamheten 2016, vad som är på gång inom Leader och vad som finansierats hittills, samt att projektchefen för Kustaktionsgruppen (KAG) i Österbotten Mikael Nygård går i pension. Ny medarbetare på Aktion Österbotten och rådgivare/aktivator i KAG är biolog/biologilärare Jessica Sundman.
Aktion Österbottens senaste nyhetsbrev (2/2016) finns att läsas på webbplatsen aktion.fi.