Kategorier
2016 Nyhetsbrev 12/2016

Storytelling och landsbygdsutveckling

storytellingAtt jobba med berättelser och se styrkan i berättelser, har allt mer blivit en ny metod för landsbygdsutveckling. Även företagsvärlden har insett styrkan i berättelser – storytelling Trenden går från att vara en verkställande direktör till att bli en verkställande berättare, för det gäller inte bara att driva företaget, det gäller också att kunna presentera företaget på ett nytt, intressant men trovärdigt sätt. Även produkterna har således fått en själ.

Inom storytellingen finns flera tillvägagångssätt som lämpar sig bra för landsbygdsutveckling, där en del metoder tar fasta på utvecklingsprocesser (t.ex. OPERA-metoden) för att söka lösningar och projektåtgärder på lokala problem, medan andra metoder tar fasta på att mer inventera vilka styrkor som finns i ett lokalsamhälle, och som sen utgör en bas för fortsatt utvecklingsarbete (t.ex. Community Mapping). Det finns även metoder som jobbar med de mer personella resurserna i en by eller i ett samfund (t.ex. Tree of Life-metoden). Storytelling har även lämpat sig väl vid integrering av nyanlända, då metoden ökar förståelsen mellan lokalbefolkningen och de nyanlända.

Läs mer på webbplatsen maaseutupolitiikka.fi. Skribenten Ann-Sofi Backgren är specialsakkunnig inom landsbygdspolitikens identitetsbaserade nätverk IDNET och projektsakkunnig inom SFV. Hon kom själv in på storytellingbanan för några år sedan via sitt projektledarskap i ett Leader-projekt för världsarvsområdet Kvarkens skärgård (www.kvarken.fi), och då speciellt utgående ifrån skärgårdsområdet i kommunerna Malax och Korsnäs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s