Kategorier
2016 Nyhetsbrev 12/2016

Professor Katajamäki orolig för landsbygdsforskningen

Hannu Katajamäki (1)”Jag är orolig för framtiden när det gäller landsbygdsforskning. Det ser inte ut som att den professur jag nu lämnar kommer att fyllas. Samtidigt har den nationella finansieringen för landsbygdsforskning minskat”, sade professorn i regionalvetenskap vid Vasa universitet Hannu Katajamäki vid sin avskedsföreläsning (30.11). Katajamäki titulerar sig nu professor emeritus.

Katajamäki är orolig för högskolvärldens utveckling och syftar här på den samhällsvetenskapliga landsbygdsforskningen som undersöker landsbygden som helhet. Forskningen har stor betydelse, då den tar fram nya möjligheter för landsbygden att utvecklas. Fokus ligger på landsbygdens roll i samhället, ny företagsamhet, miljöfrågor, landsbygdens service och landsbygdspolitik.

”Det vore klokt att satsa på landsbygdsforskning i Finland, eftersom landsbygden är en viktig del av landet. Inom EU uppfattas Finland som ett landsbygds betonat land”, sade Katajamäki som menar att det även finns potential för nya typer av konkurrenskraft på landsbyden, om man bara ser till att definiera dem.

Vasa universitet har en stark tradition när det gäller samhällsvetenskaplig landsbygdsforskning, varav Katajamäkis professur var en av tio som inrättades med hjälp av en femårig delfinansiering via dåvarande Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen (YTR), vilken tillsattes av statsrådet. Vasa universitet omvandlade landsbygdsprofessuren till en ordinarie tjänst, när finansieringsstödet upphörde. Det här skedde inte vid alla universitet.

Katajamäki gillar inte den extrema profileringsprocess som högskolorna mer eller mindre tvingats in i. Dels handlar det om statsmaktens beslut – brutala nedskärningar – som utmålas som utveckling och profilering, dels handlar det om universitetsledningens sätt att hantera situationen. Språkutbildningarna vid Vasa universitet som man gav bort till Jyväskylä, var en strategisk miss.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Anna Sourander, i Vasabladet (1.12). Avskedstalet finns (på finska) på webbplatsen uva.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s