Kategorier
2016 Nyhetsbrev 10/2016

Den danske bonden som ”sticker ut”

frank-erichsen
Danske bonden Frank Erichsen
Foto: Kenneth Sundman

Frank Erichsen är den danske bonden, ”Bonderøven” på danska, som gjorde reality-TV om hur han rustade upp en fallfärdig bondgård, Kastanjegården”, på Jylland sommaren 2005. De första åtta avsnitten, som till en början sändes på danska tvåan, blev genast en succé som spred sig till de övriga nordiska länderna. I Finland heter programmet En tvättäkta lantis.

Erichsen tror att TV-seriens popularitet beror på själva innehållet. Att kunna göra någonting med sina händer är viktigt för vår livskvalitet, även om allt i våra moderna liv talar emot det, och därför blir avsaknaden av det praktiska ännu större. En stor del av TV-programmet handlar om hur Erichsen förvandlar sitt lantbruk till en självförsörjande gård. Hans familj har så att säga vägrat acceptera det system som största delen av oss väljer att leva i. Det gäller att ta ställning till sina grundläggande värderingar, vilket för Erichsen handlar om att fylla livet med sådant han tycker är roligt.

Erichsen har ägnat en stor del av sitt liv åt att finna det enkla livet, men det enkla livet är hans jobb. Det beror på en själv om det finns mat på bordet eller om ett läckande tak blir fixat. Att producera sin egen föda från grunden är en mycket dålig affär, men för Erichsen är det ett värde i att vara en del av matproduktionen, där processen är den stora saken för honom. Man måste acceptera att vissa saker tar tid, vilket många unga har svårt med i dag.

Enligt Erichsen har många ungdomar en önskan om att göra någonting annorlunda med sina liv, och ofta har det en koppling till landsbygden. Men bristen på grundläggande praktisk kunskap är ett stort hinder för att förverkliga drömmen. Det är själva processen man måste lära sig genom att vara med och genom att göra själv. Det här har brustit i det moderna samhället och svårt att återställa.

På Kastanjegården finns numera också Franks fru (som har ett vanligt jobb) och de två barnen, vilka han försöker lära så mycket som möjligt medan de är små, för ända fram till 16-års ålder lär sig barn massor utan att veta om det. Vi är självförsörjande till 95 procent, menar Erichsen som föreläste på den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen i Karis (22-23.10).

Uppgifterna är i huvudsak från en artikel, skriven av Kristoffer Nöjd, i Hufvudstadsbladet (25.10).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s