”Människor har lätt att engagera sig i Leader-arbetet” – minister Tiilikainen

leader-logo-20-ar-2

Bildkälla: ©maaseutuverkosto

Finländarna har utvecklat sina boendemiljöer genom Leader-arbetet i 20 års tid. Leader-finansieringen inleddes år 1996 när Finland anslöt sig till EU, och under dessa 20 år har det etablerats ett arbetssätt som har gett landsbygdsinvånare verktyg, för att göra ändringar som förbättrar livskvaliteten.

”Leader-arbetet är just sådan verksamhet med låg tröskel som dagens människor har lätt att engagera sig för”, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen som även varit med i Leader-arbetet. Att Leader-arbetssättet sprider sig till stadsområden, visar också hur användbart det är. Vid reformen av regional- och lokalförvaltningen kommer kommunutvecklingen att omorganiseras, och här förutspår Tiilikainen att de nätverk och det sociala kapital som man skapat under de här 20 åren, är hård valuta i framtiden.

Leader-arbetets 20-årsjubileum firades i Tavastehus den 2 september. Det hade då förflutit exakt 20 år sedan de första Leader-grupperna undertecknade sina avtal den 2 september 1996. Under tiden 26.8-4.9 ordnades en Leader-vecka då man i olika delar av landet fick ta del av det lokala arbetets resultat. På fastlandet finns det för närvarande 54 Leader-grupper, samt en på Åland.

”Leader har förbättrat människors vardag och arbete. Effekterna syns direkt i företagens verksamhet och i form av nya arbetstillfällen, nya tjänster och bättre infrastruktur”, säger landsbygdsöverinspektör Laura Jänis på jord- och skogsbruksministeriet.  Under åren 2007-2013 hjälpte Leader-finansieringen att skapa över 2 000 nya arbetsplatser och över 800 nya företag fick startstöd, medan antalet projekt som siktade till större och mindre förbättringar var 8 000.

Leader-grupperna är utvecklingsföreningar som på lokal nivå samlar ihop kommuner, organisationer, företag och invånare för att utveckla den egna regionen. Grupperna hjälper att hitta sätt att uppfylla utvecklingsbehoven på gräsrotsnivå och beviljar Europeiska jordbruksfondens medel för finansiering av utvecklingsprojekt och företagsstöd. Under perioden 2014-2020 kanaliseras genom grupperna sammanlagt 300 miljoner euro till mikro- och småföretag, samt sammanslutningar. Finansieringen består av EU:s, statens och kommunernas medel, samt att det därtill samlas inom Leader-arbetet in en ansenlig summa privata medel och att det görs talkoarbete.

Uppgifterna är i huvudsak från webbplatsen maaseutu.fi. Se även webbplatsen leadersuomi.fi.

Det här inlägget postades i 2016, Nyhetsbrev 09/2016 och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s