Kategorier
2016 Nyhetsbrev 07/2016

För ett land i balans – Landsbygdsriksdagens tre intensiva dagar på Gotland

Svenska Landsbygdsriksdagen 2016 - bild 3
Landsbygdsriksdagen hade närmare 750 deltagare som tog del av paneldebatter och andra inslag. Bildkälla: Hela Sverige ska leva

Ett land i balans, en stark och entusiastisk vilja att driva landsbygdsfrågor vidare och en större förståelse för skillnaden mellan stad och land, urbanisering och normernas betydelse – det är vad 750 deltagare på den svenska Landsbygdsriksdagen 2016 tar med sig hem efter tre intensiva dagar på Gotland. Landsbygdsriksdagen 2016, som arrangerades av Hela Sverige ska leva (HSSL) och Hela Sverige ska leva Gotland, hölls den 27-29 maj. Landsbygdsriksdagen är nu Europas största mötesplats för landsbygdsutveckling. Den har hållits nästan vartannat år sedan 1989.

Svenska Landsbygdsriksdagen 2016 - bild 1
Ordförande för Hela Sverige ska leva Gotland Bengt Wickman (mitten) talade på invigningen. Här med HSSL:s ordföranden Åse Classon och Staffan Nilsson. Bildkälla: Hela Sverige ska leva

Enligt en av Riksorganisationens Hela Sverige ska levas ordföranden, Staffan Nilsson, utformades på Landsbygdsriksdagen innovativa, utmanande och banbrytande idéer på hur hela landet kan utvecklas, medan riksorganisationens andra ordförande, Åse Classon, menade att dessa idéer borde våra politiker och andra beslutsfattare ta på allvar, för utan landsbygden kan inte staden överleva, så enkelt är det.

Svenska Landsbygdsriksdagen 2016 - bild 4
Hela Sverige ska levas verksamhetsledare Terese Bengard jublade under avslutningen.
Bildkälla: Hela Sverige ska leva

Att stad och land behöver varandra och bidrar lika mycket till hela Sverige – bara på olika sätt – var en röd tråd under Landsbygdsriksdagen. ”Vi har lyckats med vårt uppdrag att stärka de som arbetar för ett land i balans och som vill att landsbygdens betydelse lyfts fram. Många lokala medier har visat stort intresse för evenemanget och deltagarna – men vi undrar var de nationella medierna höll hus? Är landsbygden inte relevant för dem?, undrade Terese Bengard, verksamhetsledare på HSSL.

Landsbygdsriksdagen attraherade några av Sveriges mest kända och kontroversiella opinionsbildare – Alice Teodorescu, politisk redaktör för Göteborgs-Postens ledarsida, Birger Schlaug, debattör och före detta språkrör för Miljöpartiet, mediepersonligheten Staffan Dopping och SR:s Annelie Lanner. Deltagarna bjöds dessutom på det bästa av Gotland i form av inspirerande temaresor till öns landsbygd, samt mat lagad av gotländska råvaror. Nästa Landsbygdsriksdag äger rum i Västernorrland och Örnsköldsvik den 18-20 maj 2018.

Mer om den svenska Landsbygdsriksdagen finns på HSSL:s hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s