Kategorier
2016 Nyhetsbrev 05/2016

Nya flyttrörelsen sker inom tättbebyggda Finland

Helsingfors
Helsingfors

Över tre miljoner finländare kommer år 2030 att bo inom ett 90 minuters pendlingsavstånd till Helsingfors, Tammerfors och Åbo. Sedan 1990-talets ekonomiska krasch, har omkring 650 000 finländare flyttat till en stad. Det intressanta i finländskt samhällsliv är inte längre hur landsbygden avfolkas, för det har redan skett. I dag flyttar vi runt i det stadsdominerade Finland med Helsingfors som landets magnetiska pol och supercentrum. Men även andra centra utvecklar sig. Utmed sydkusten breder arbetande finlandssvenskar och barnfamiljer ut sig över pendlingszonerna som befolkningen i övrigt – den rasande debatten om det indragna Y-pendeltåget visar på det.

På kommunal nivå odlas ofta för starkt en idé om att en nedtrimmad offentlig service och lågt ställda skatter ska vara lockande för både företag och välutbildade inflyttare, men ändå är det för båda kategorierna mera komplicerat än så. Företag följer rentav med hur bra skolorna eller vården på orten är, eller hur innovativ den offentliga förvaltningen verkar vara. Esbo och Borgå verkar växa sig till höginkomsttagarsamhällen. Bland mjuka livsvärden är även jämlikhet ett värde.

Jämlikhet som ett värde på en ort ska inte förstås enbart som ett socialistiskt påfund, utan begreppet ligger djupare än så i republikens 100-åriga samhällsbygge. Oberoende av vilka kort man fått i livet, så finns ett livsvärde i att ens hemort och hemstad erbjuder framtidsutsikter åt alla. Det här är viktigt att förstå som en del av insikten att flyttningsrörelsen i dag allt mera sker inom det tättbebyggda Finland. Det föder politiska och sociala berättelser av samma slag som de som föddes när landet i slutet av 1900-talet lämnade landsbygden.

Uppgifterna är från ledaren i Hufvudstadsbladet (13.4) med Jan-Erik Andelin som ledarskribent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s