Kategorier
2016 Nyhetsbrev 04/2016

Ny mandatperiod för MANE och Skärgårdsdelegationen

Landsbygd (3)Regeringen har godkänt (31.3) en ny mandatperiod för Landsbygdspolitiska rådet (Maaseutupolitiikan neuvosto MANE), och Skärgårdsdelegationen. Landsbygdspolitiska rådet har till uppgift att bistå beslutsfattare i strategiskt viktiga landsbygdspolitiska frågor, samt ta fram och införa regeringens landsbygdspolitiska riktlinjer, medan Skärgårdsdelegationen främjar utvecklingen av skärgårds-, kust- och vattenområden enligt målen i lagen om främjande av skärgårdens utveckling.

Målet för Landsbygdspolitiska rådet är att analysera och välja politiska åtgärder med framtida utveckling i sikte. Rådet arbetar även för att samordna landsbygds- och regionpolitiken, samt den nationella och EU-delfinansierade verksamheten. När det gäller landsbygdspolitiska rådets sammansättning, har man tagit hänsyn till landsbygdspolitikens tvärfunktionella karaktär, och sålunda sitter i rådet 35 medlemmar som företräder aktörer inom samhällets olika sektorer. Rådet arbetar under ledning av jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen som svarar för landsbygdspolitiken, medan näringsminister Olli Rehn är vice ordförande med ansvar för regionpolitiken.

SkärgårdDet skärgårdspolitiska arbetet, som pågått snart i 70 år, sköts av Skärgårdsdelegationen som medverkar i att planera och tillämpa skärgårdspolitiken i samverkan med ministerierna, andra statliga myndigheter, landskapsförbund, kommuner och andra parter. Delegationen aktiverar och organiserar utrednings-, och utvecklingsprojekt, behandlar förslag som kommuner och organisationer lämnat till delegationen, tar fram förslag och ger utlåtanden till ministerier och andra myndigheter. Skärgårdsdelegationen består av 11 medlemmar och 11 suppleanter, ett sekretariat, samt en av delegationen utsedd kontaktperson. Som ordförande fungerar riksdagsledamot Hanna Kosonen, medan riksdagsledamot Kaj Turunen är vice ordförande. Samordningen av landsbygdspolitiska frågor och skärgårdsfrågor, som skötts av närings- och arbetsministeriet, hör sedan årsskiftet till jord- och skogsbruksministeriet.

Uppgifterna är från jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelande som har länkar till MANE:s sammansättning 1.5.2016-31.12.2020 och Skärgårdsdelegationens sammansättning, pågående valperiod med början från 1.5.2016.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s