Kategorier
2016 Nyhetsbrev 04/2016

Invandrarpar blåser liv i småbutiker på svenska landsbygden

Couple Holding Shopping BasketTawfik Ghosheh har entreprenörskapet i ryggraden, för på annat sätt kan det nog inte beskrivas. När han kom till Sverige från Israel 2001 placerades han på en SFI-kurs. Det kliade dock allt för mycket i affärsfingrarna, så han hoppade av. Han och hustrun Hanaa köpte en liten butik i Sölvesborg istället. Tawfik kunde bara några ord svenska, men det gick jättebra. De fräschade upp butiken och bytte sortiment och på en månad hade de fördubblat omsättningen. Efter fyra månader köpte de en butik till.

Genom hårt arbete och ett lyhört entreprenörskap lyckades paret blåsa liv i flera nedlagda småbutiker – Holmsjö, Broakulla, Halltorp, Timmernabben, Fågelfors, Mariannelund och Silverdalen är bara några av de platser där de satsade. Efter hand har de sålt av delar av sitt butiksbestånd. Det är då ofta anställda som tagit över verksamheten. Nu driver de fem butiker och en mack på olika platser i Mellansverige.

Hur lyckas då Tawfik och Hanaa där andra gått bet och där de stora dagligvarujättarna dömt ut affärsmässigheten? Det handlar om hårt arbete, för när de drar igång något nytt krävs det jobb sju dagar i veckan. Men givetvis handlar det också om lång erfarenhet av att driva butik, i Tawfiks fall om drygt 30 år. Redan som 17-åring startade han sin första egna butik i Israel. Idag bor Tawfik och Hanaa i Lidköping med sina fem barn.

Mer om Tawfik och Hanaa finns att läsas på webbplatsen landsbygdsnatverket.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s