Kategorier
2016 Nyhetsbrev 04/2016

Inflyttningscoach för skärgården?

Bilfärja mellan Pargas och Nagu
Bilfärja mellan Pargas oh Nagu
Bildkälla: Wikimedia Commons

Pargas stad jobbar hårt med att locka fler invånare, och på sociala medier och webben snurrar nu kampanjen Kan det bli en Pargasbo av dig? – där de som vill testa sina kunskaper om Pargas får chansen att vinna en segeltur. Inflyttning är en av stadens spetshandlingar i år och målet är att i slutet av året ha 50 fler invånare än man hade i början av året, berättar Anne-Maarit Itänen som är stadens informationschef. I slutet av år 2015 bodde 15 483 personer i Pargas. Motsvarande frågor är aktuella på Kimitoön där man nyligen ordnade en invånarträff och bollade idéer för hur man ska få fler invånare.

Pargas vill ha fler barnfamiljer, men ska man lyckas borde man anställa en inflyttningscoach för skärgården, säger företagaren Anders Fagerlund i Nagu. Han är rädd att den kommunala servicen, inte minst ute i skärgården, steg för steg kommer att monteras ner, om staden inte lyckas locka fler att flytta till Pargas. De var många som fick skrämselhicka då det var tal om att stänga högstadiet i Nagu. För stänger man högstadiet, så försvinner många barnfamiljer och snart får man se butiken stänga, följt av apoteket och banken.

Inflyttningscoachen skulle jobba med inflyttning som sin huvuduppgift. Förutom frågor om boende och arbete borde inflyttningscoachen också kunna svara på hur kommunikationerna fungerar och vilken kommunal service som finns i skärgården. Fagerlund vill även att inflyttningscoachen aktivt skulle jobba med att kartlägga t.ex. affärer, företag och hantverkare i skärgården. Vad finns och vad behövs, vem behöver arbetskraft och vem ska gå i pension och behöver någon som tar över? Inflyttningscoachen skulle sålunda vara redo då potentiella inflyttare tar kontakt och frågar hur möjligheterna att bo och jobba i skärgården ser ut. Från stadens sida är man positiv till tanken på en inflyttningscoach, men resursbrist sätter käppar i hjulet.

Mer info fins på webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s