Det finns över 600 000 fritidsbostäder i Finland och 2,4 miljoner stuginvånare som regelbundet vistas i sina fritidshus. År 2014 användes sammanlagt ca 6,2 miljarder euro för fritidsboende, vilket framgår av Mökkibarometri 2016, Stugbarometern, som jord- och skogsbruksministeriet låtit utföra och som den 17 mars överlämnas till jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen. Enligt barometern har fritidsboendet blivit allt populärare där stugan används under 79 dygn i medeltal under året. Cirka 60 000 finländare distansarbetar från stugan och från över 100 000 stugor hade man ibland pendlat till arbetet. Intresset för distansarbete håller på att växa, var tredje skulle vilja distansarbeta från stugan.
Fritidsboendets ekonomiska och sysselsättande effekter är stora – för fritidsboende användes år 2014 sammanlagt ca 6,2 miljarder euro och fritidsboendet sysselsätter direkt eller indirekt ungefär 60 000 personer. Mest pengar använder fritidsinvånarna för reparationer (ca 1,7 miljarder euro), dagligvaror (ca 1,4 miljarder euro), resor (ca 1,2 miljarder euro), samt fastighetsköp (ca 0,7 miljarder euro). ”Det handlar om stora summor, fritidsboendet tryggar tjänster och sysselsätter. Stuginvånarna har en stor roll när det gäller att utveckla landsbygden. Fritidsboende som tar hänsyn till miljövärden mildrar effekterna av de förändringar som sker i näringslivet i skärgården och på landsbygden på ett positivt sätt”, säger Tiilikainen.
Stugbarometern bygger på en enkät till 5 000 stugägare, samt på statistik och forskningsdata. Syftet med barometern var att utreda hur boendet i fritidshus, distansarbetet och pendlingen till arbetet från stugan, samt användningen av pengar och effekterna för sysselsättningen har utvecklats. Ett ytterligare mål var att studera utvecklingen av miljörelaterade frågor, användningen av service, utrustningsstandarden och attityderna till stugägardemokratin.
Mer info med länk till rapporten, som har svenskt sammandrag, finns på webbplatsen mmm.fi. Se även adressen svenska.yle.fi.