Kategorier
2016 Nyhetsbrev 02/2016

SYTY:s kommentar till utkastet för barn- och familjetjänsternas reformprogram

SYTY-logoSuomen Kylätoiminta ry (SYTY) – Byaverksamhet i Finland rf, som är nationell centralorganisation för landets 3 125 registrerade byaföreningar och 54 Leader-grupper, fäster uppmärksamhet på följande saker i utkastet till reformprogram för barn- och familjetjänsterna:

  1. Vid utvärdering av programmets åtgärder förutsätts även landsbygdssäkring (skolornas läge och utbildningens ordnande på landsbygdsområden och i byar)
  2. Det behövs även ett utvärderingsförfarande för en barnomsorgssäkring (barnens ställning och gagn tas inte tillräckligt i beaktande vid längre skolresor, av vilket följer tröttare skolelever i lågstadiet)
  3. Indragning av småskolor genom beräkningsbesparingar på ekonomiskt lösa grunder (det som sparas på små skolor förloras ofta med ökade resekostnader och utvidgning av centrumskolor och andra investeringsbehov)
  4. Småskolornas betydelse för bysamhällena är i allmänhet större än enbart skolan (den bredvid service som närskolorna ger byarnas invånare har samhällelig betydelse och värde, vilket inte tas i beräkningarna)
  5. En koncentrering av närskolorna går delvis emot regeringens andra spetsprojekt (en stor del av bioekonomiprogrammets nya arbetsplatser (ca 100 000) kommer att finnas på landsbygden, men indragning av småskolor gör det svårare för barnfamiljerna att bosätta sig på landsbygden)
  6. Invandrarna och landsbygden (att få invandrarna att rota sig på landsbygden stöds inte av att landsbygdskommunernas livskraft försvagas genom att drastiskt försvaga skolnätet på landsbygden)
  7. Barnen får inte missgynnas på grund av boningsort (en koncentrering av skolnätet missgynnar allt mer barnen p.g.a. boningsort, vilket leder till allt längre och tyngre skolresor och väntetider)

SYTY:s kommentar finns i att läsas i sin helhet (på finska) via länk på webbplatsen kyltoiminta.fi. Se även webbplatsen byar.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s