Kategorier
2016 Nyhetsbrev 02/2016

Landsbygdsprogrammet viktigt för den finländska landsbygden

Rapporten Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2007–2013 jälkiarviointiÅtgärder genom Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2007-2013 har tydligt dämpat den negativa utvecklingen i landsbygdsområdena: Landsbygdsprogrammet är i dag det viktigaste näringspolitiska programmet, om man ser till den finländska landsbygden. Detta framgår av rapporten från efterhandsutvärderingen av landsbygdsprogrammet. En brett sammansatt utvärderingsgrupp genomförde den externa efterhandsutvärderingen: i arbetet deltog Suomen Aluetutkimus FAR/Aluekehityssäätiö tillsammans med Pellervon taloustutkimus PTT, Fin-Auguuri Oy, AIKOPA vid Uleåborgs universitet och miljöforskningsinstitutet vid Jyväskylä universitet. I utvärderingen lyftes vissa utvecklingsobjekt fram, såsom svårigheterna med utveckling genom försök och en flexibel verksamhet, att potentiella aktörer och verksamheter hamnar utanför programmet, samt svårigheterna med att bygga upp större helheter.

”Efterhandsutvärderingen av programmet är inte ett avgångsbetyg från skolan, utan för oss är det ett redskap för utveckling av verksamheten. Utvärderingen visar riktningen för vad som ska bevaras i programarbetet och vad som bör utvecklas”, konstaterade avdelningschefen Risto Artjoki på jord- och skogsbruksministeriet under det seminarium kring efterhandsutvärderingen som hölls på Ständerhuset den 12 februari. Europaparlamentariker Hannu Takkula framförde i sitt anförande hälsningar från Europaparlamentets jordbruksutskott: ”Finland har stark kompetens när det gäller att utnyttja forskningsdata i beredningen av politiken. Här kan Finland ha något att ge även andra EU-länder”, sade Takkula.

Uppgifterna är från jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelande. Rapporten Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2007–2013 jälkiarviointi finns på webbplatsen mmm.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s