Kategorier
2016 Nyhetsbrev 01/2016

”Vi har framgång tillsammans eller så har vi ingen framgång alls” – professor Katajamäki i sin sista kolumn i Vasabladet

Hannu Katajamäki (1)
Hannu Katajamäki

Hannu Katajamäki går i pension under detta år och tycker att det nu är läge att skriva sin sista kolumn i Vasabladet. Under sina nästan 15 år som kolumnist har Katajamäki skrivit bl.a. om hur viktigt samarbetet över språkgränsen är, om små lokala samhällen och om deras betydelse för ”lyckans geografi”. Han har skrivit att det finns alternativ till stordriftens och centraliseringens ideologi, om närhetens ekonomi och småskalighetens skönhet. Han har skrivit för små skolor och bibliotek.

Katajamäki har skrivit att det på medborgarnivån inte finns en abstrakt makroverklighet och tomma fraser, utan en vardag med sorger och drömmar. Lyckans betingelser baserar sig på en geografisk varierande och brokig mikroverklighet, där förutsättningarna för ett gott liv är platsbaserade. Ifall man inte tar hänsyn till denna geografiska realitet, så fattar man beslut som diskriminerar medborgare p.g.a. boningsort. Katajamäki har också skrivit om universitet. Enligt tidens anda måste de vara effektiva resultatenheter, men tyvärr är bildningen inte kvantitativ, och därför talar man inte mera om bildningen i sammanhang med universiteten.

Katajamäki menar att mest har han kanske skrivit om Österbotten, ett landskap med omfattning. Historiskt sträcker sig ett djupsinnigt samspel mellan ekonomi, kultur och medborgaraktiviteter, och här Österbotten går sin egen väg. Landskapet har slagit sig fram med seghet och energi. Småa, tillfälliga dispyter är bara svaga krusningar i tidens ändlösa ström.

”De ofödda generationernas drömmar enar oss mera än vad den nuvarande generationens oenigheter skiljer oss åt.”

En idé i Österbotten går över språkgränser, den sträcker sig från Vasa via Seinäjoki till Suomenselkäs kuperade marker, tänjs från Sideby till Karleby, med tvåspråkiga och eldiga bokstäver avger den värme under kyliga vinternätter, mot horisonten tecknar den sig och upplyser den dimmiga slätten, med landhöjningen förstärks den: ”Vi har framgång tillsammans eller så har vi ingen framgång alls.”

Uppgifterna är från Katajamäkis artikel i Vasabladet (26.1). Hannu Katajamäki är professor i regionalvetenskap vid Vasa universitet och tillika landsbygdsprofessor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s