Kategorier
2016 Nyhetsbrev 01/2016

För 32:a gången utses Årets by i riket

SYTY-logoByn Kuorevaara i Polvijärvi kommun, Norra Karelen utsågs till Årets by på riksnivå år 1985. Det var då som valet av Årets by på riksplanet startade. Sedan dess har ytterligare 30 utnämningar hållits med Alpua i Brahestad som fjolårsvinnare. Man står nu alltså inför den 32:a utnämningen i denna ”tävling”, där 16 landskap av fastlandets 19 kan stoltsera med att man har åtminstone en vinnande by genom åren. Norra Karelen har vunnit mest, hela fem gånger, medan Egentliga Finland kammat hem segern fyra gånger och Österbotten en gång genom Björköby.

Suomen Kylätoiminta ry (SYTY) – Byaverksamhet i Finland rf vill genom valet av Årets by lyfta fram byarnas mångsidiga verksamhet och öka kännedomen och synligheten för byaverksamheten. Målet är att finna aktiva byar, framgångsrik byaverksamhet och få goda exempel på byarnas verksamhet och samarbete. Valet förrättas i två steg. De regionala byaföreningarna väljer var och en sin egen Årets by eller tillsammans med sitt landskapsförbund. Årets by 2016 i riket väljs sålunda bland de regionala/landskapsvisa Årets byar. Årets by 2016 och hedersomnämnanden, Byaverksamhetens vägvisare och Årets landsbygdsaktör offentliggörs i samband med LOKAALI – De lokala aktörernas nationella festseminarium som hålls 10-11.9 i Heinola i landskapet Päijänne-Tavastland.

Blanketterna för Årets by ska tillställas SYTY senast 2.5. Mer info och blanketter (på finska) finns som länk på webbplatsen kylatoiminta.fi. Här finns också länkar till info om Byaverksamhetens vägvisare och Årets landsbygdsaktör. Sista datum för de regionala byaföreningarna och Leader-grupperna att lämna in personförslag, är även här 2.5.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s