Kategorier
2015 Nyhetsbrev 44/2015

Landsbygdsaktörer samlades till Tammerfors-träff

Tammerfors-träff 9.12.2015 - deltagare (1)
Deltagare på Tammerfors-träffen, närmast i bild syns Ann-Sofi Backgren och Emil Oljemark.
Foto: Kenneth Sundman

Under ”Tammerfors-träffen” 9.12 fick finlandssvenska landsbygdsaktörer ta del av en föreläsning om Demokratimodellen. Det var svenskarna Niklas Hill och Thor Rutgersson som berättade om hur man kan bygga livskraftiga och inkluderande föreningar. Föreläsarna gav verktyg för hur föreningar att bli mer inkluderande och mer attraktiva för att fler ska engagera sig i dem. De pratade även om hur man kan använda sig av folkbildning för att få igång en förändringsprocess och få saker att hända på gräsrotsnivå. Det pratades om hur vi styrs av normer, hur vi skapar nya, men även att vi kan bryta normmönstret. Efter en kort paus fick deltagarna, indelade i grupper, diskutera föreningsrelaterade frågor genom en kortlek – Förening i förändring.

Nätverksexpert Lauri Hyttinen från landsbygdsnätverkstjänster informerade om enheten. Hyttinen berättade bl.a. om den nya enhetens arbete, vad som är på gång och vad som planeras, samt om bidrag som kan sökas för olika sammankomster. Leader-grupperna informerade om dagsläget inom sina respektive grupper. Arbetet inom föreningarna börjar komma i gång efter en trög start för den nya programperioden. Från Nylands förbund berättade utvecklingschef Per-Stefan Nyholm om vad som är på gång inom skärgårdsfrågorna.

Tammerfors-träffen avslutades med att Ann-Sofi Backgren redogjorde över förändringar inom den breda landsbygdspolitiken. Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen (YTR) ombildas och får en statushöjning. Det nya namnet är Maaseutupolitiikan neuvosto (MANE). Det är tänkt att sätter i gång från 1.1.2016 med en minister som ordförande och en minister som vice ordförande från arbets- och näringsministeriet. Sekretariatet och nätverksgrupperna består.

Svensk Byaservice och det Identitetsbaserade nätverket (IDNET) inom landsbygdsutveckling ordnar träffarna. De som sammankallas till mötena är representanter från de tvåspråkiga aktionsgrupperna (I samma båt – samassa veneessä rf ry, Pomoväst rf, SILMU ry, Aktion Österbotten rf, samt enspråkiga Leader Åland) och de regionala byaorganisationerna (Varsinais-Suomen Kylät ry – Egentliga Finlands Byar rf, Aktion Österbotten rf:s byaverksamhet, Västnylands Byar rf och SILMU ry:s byasektion), samt personer från det Identitetsbaserade nätverket (IDNET) inom landsbygdsutveckling och Finlands öar rf – Suomen saaret ry (FÖSS). Denna gång samlade träffen ett drygt tiotal deltagare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s