Kategorier
2015 Nyhetsbrev 41/2015

Omställningsrörelsen fokuserar på lösningarna

Hands touching a globeEkonomisk, ekologisk och social hållbarhet är omställningsrörelsens tre ben, och det handlar inte endast om miljön och klimatförändringar, vilket rörelsen främst uppfattades arbeta med tidigare, utan i dag betonas arbetet med själva människan, något som enligt Anna Maris kallas inre omställning. Hon är sedan maj förtroendevald styrelsemedlem i Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) och kontaktperson för Omställning Sverige som drivs av HSSL. Vi bör se på hur vi är som människor; i grunden är vi sociala djur som inte rent biologiskt har så stora krav på materiellt välstånd. Många saknar kontakt och kärlek, och att vara del av ett sammanhang.

Maris menar att omställningsrörelsen eller omställningsnätverket (eng. Transition movement/network) inte ger sig på folk, utan tanken är att man bjuder in människor. Själva säger vi: ”Mer fest än protest” – i stället för att peka ut vad som inte fungerar i samhället fokuserar rörelsen på lösningarna. Enligt Maris finns det många åsikter inom omställningsrörelsen, men generellt tänker man att lösningen ligger inom oss själva och inte i tekniken. En omställningsgemenskap som värdesätter andra saker och hittar på alternativ för att exempelvis åka till södern varje år, kan stöda en med beslut som känns svåra. Budskapet är inte att gå tillbaka till att bo i grottor, utan det handlar om att göra medvetna val och använda den kunskap och de resurser som vi har i dag, som smart teknik och förnybar energi, för att kunna göra de förändringar som behövs för att bygga ett hållbart samhälle.

Omställningsverksamhet finns redan i över fyrtio länder. I Finland finns för tillfället ingen landsorganisation, men enligt Maris finns det ändå en handfull personer som jobbar med omställning i Finland och på Åland. Ett par finländare deltog även i den internationella konferensen som Transition network organiserade i Newton Abbot i västra England i september. På en open space-tillställning på konferensen diskuterades nordiskt samarbete, men för tillfället koncentrerar sig HSSL och Omställning Sverige på att omorganisera den nationella verksamheten, eftersom det uppstått flera olika aktörer inom omställningsrörelsen och man saknar en central koordinator. Maris tror nog ändå att det nordiska samarbetet kommer att bli av inom snar framtid.

Europa, USA, Latinamerika och Asien var representerade på den internationella konferensen, och organisatörerna verkade vara överväldigade av hur stor internationell spridning som skett under en kort tid (omställningsrörelsen grundades i England 2005). Under konferensen diskuterades bl.a. flyktingkrisen i Europa, inre omställning, hur omställningsverksamheten ska organiseras i framtiden och de val man står inför nu. Maris tror inte att regeringarna vet hur man ska gå till väga med att bli fossilfria. Här tror hon att omställningsrörelsen tillsammans med andra miljöorganisationer har en väldigt stor roll att spela.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Lilian Tikkanen, i tidskriften Ny Tid.omstä

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s