Kategorier
2015 Nyhetsbrev 40/2015

Lantbruket från kris- till framtidsbransch – uttalande från NSP:s höstmöte

Cow Grazing in PastureNylands svenska producentförbunds (NSP:s) höstmöte (10.11) framhåller i ett uttalande att lantbruksbranschen, trots att det finländska jordbruket nu befinner sig i sin djupaste ekonomiska kris under hela vår EU-tid, är en framtidsbransch. I regeringsprogrammet har bioekonomin lyfts upp som spetsprojekt, och det finns en stor potential inom de gröna näringarna, inklusive småskalig energiproduktion.

Nu behövs satsningar på nya investeringsmöjligheter och försäljningskanaler, men för att det ska omsättas i praktiken måste lantbrukets verksamhetsförutsättningar säkras och förbättras, och byråkratibördan måste minska. Dessutom borde man inom offentliga upphandlingar framöver kräva att alla upphandlade produkter uppfyller samma krav som Finlands lagstiftning ställer på inhemska bönder och livsmedelsförädlare.

REKO-ringar, där konsumenter köper närproducerad mat direkt av producenter utan mellanhänder, är ett exempel på nya försäljningskanaler som skapar mervärde för såväl producenter som konsumenter. Sedan den första REKO-ringen lanserades för drygt två år sedan, har det i Finland uppkommit nästan 100 REKO-ringar med 90 000 medlemmar, varav ca 2 000 är producenter. Det här skapar nya möjligheter för lokala producenter, samt gynnar den lokala ekonomin och sysselsättningen.

NSP:s uttalande finns i sin helhet på webbplatsen slc.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s