Kategorier
2015 Nyhetsbrev 40/2015

Kyrkans linjedragningar för landsbygden 2015

Liljendal kyrka
Liljendal kyrka
Foto: Mia Aitokari

Kyrkan står nära de mänskor som bor på landsbygden, även i förändringens tider. Strukturerna ändras, närservicen förtvinar och landsbygden utarmas. Kyrkans landsbygdskommitté har under sina sammankomster lagt märke till vissa samhälleliga orättvisor och tendenser som kyrkan kan motarbeta, och kyrkan kan fortfarande erbjuda närservice i olika former. De centrala elementen i kyrkans väsen är tacksamheten, samt betonandet av heligheten av Guds rike och skapelsen, och för att främja dessa element bör även mänskan och närmiljön betraktas ur denna synvinkel.

I framtidsredogörelsen för Finlands evangelisk-lutherska kyrka slås det fast att Kyrkan 2020 bygger på delaktighet och närgemenskaper. Tillämpad på landsbygden betyder detta att kyrkan enligt landsbygdskommitténs linjedragningar stöder dem som lider av arbetslöshet, ser till att både verksamheten och servicen hålls tillgänglig, stöder både de anställdas och församlingsmedlemmarnas möjligheter att röra sig från ställe till ställe, främjar natur- och miljöskydd, lägger märke till församlingarnas synlighet, närvaro och människomöten, samt deklarerar och upprätthåller förtroende, tron på livet och mod.

Kyrkans landsbygdskommitté uppmanar alla församlingsenheter att tillämpa landsbygdskonsekvensbedömningens principer i alla strukturförändringar.  Kyrkans linjedragningar gällande landsbygden har publicerats på finska i kyrkans publikationsserie Kyrkan och verksamheten nr 27. En finsk e-upplaga och mera information om landsbygdskommitténs arbete hittas på webbplatsen sakasti.evl.fi.

Texten är från en artikel, skriven av Mia Aitokari, till ett kommande nummer av tidningen Maaseutu Plus – Landsbygd Plus. Aitokari, som är medlem i kyrkans landsbygdskommitté 2012-2016, har tidigare arbetat med landsbygdsutveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s