Kategorier
2015 Nyhetsbrev 39/2015

ERP-manifest för att hålla den europeiska landsbygden levande

Europeiskt landsbygdsmanifest 2015Årets europeiska Landsbygdsriksdag, European Rural Parliament (ERP), har precis avslutats (4-7.11) i Schärding, Österrike, där 240 delegater från landsbygdsrörelser i 40 europeiska länder diskuterat och antagit ett landsbygdspolitiskt manifest. Manifestet ger förslag på åtgärder som behövs för att hålla den europeiska landsbygden levande, samt begränsa urbaniseringens framfart. Under våren har förslag samlats in i alla länder, vilket involverat tusentals människor. Förslagen ligger till grund för manifestet.

”Det har varit ett fantastiskt arbete, både innan Landsbygdsriksdagen och under. Vi tror att den europeiska landsbygdsrörelsen kommer att växa sig allt starkare och få allt större självförtroende genom våra möten – och detta kommer att gagna utvecklingen i alla europeiska länder”, säger Riksorganisationen Hela Sverige ska levas ena ordförande Staffan Nilsson, som också var konferencier för ERP. I manifestet står bland annat:

  • Uppmana EU att granska vilket skick den europeiska landsbygden befinner sig i och släppa en rapport om detta med målet att lägga större fokus på landsbygden i de olika EU-programmen och fonderna.
  • Genom att främja en stolthet över landsbygden, stärka service och göra det möjligt för unga att bo kvar på landsbygden ska den nedåtgående spiralen vändas.
  • Alla människor ska vara inkluderade och ha en plats i samhället. Särskilt fokus bör läggas på romerna i centrala och östra Europa. De ska ses som folk med jämlika rättigheter till arbete och utbildning till sina barn.
  • Regeringar ska se till att landsbygdens invånare har tillräcklig service och möjlighet att ta beslut om sina egna behov.

ERP konstaterade även att de många människor som nu flyr till Europa öppnar en möjlighet för integration på landsbygden och för att öka service och arbetstillfällen. Landsbygdsriksdagen uppmanade till ett varmhjärtat och solidariskt mottagande av flyktingarna. ERP hölls första gången i Bryssel år 2013, och då beslutades bl.a. att den ska hållas vartannat år.

Uppgifterna är från webbplatsen helasverige.se med länk till bl.a. filmerna från evenemanget. Manifestet kan laddas ner på engelska från ERP:s hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s