Kategorier
2015 Nyhetsbrev 38/2015

Innovationsloopen – ”medborgardriven utveckling satt i system”

Innovationsloopen - figur
Bildkälla: innovationsloopen.se

Den 27 oktober hölls i Vasa en idéverkstad för turism på 10-talet. Nästan 80 personer satt och funderade på hur Österbotten och Västerbotten ska locka turister. Grundidén med idéverkstaden är att göra något konkret av idéer som vanliga människor har, och de som engageras blir en del av Innovationsloopen, vilket är ”medborgardriven utveckling satt i system”. Torbjörn Johansson, projektledare för Innovationsloopen, säger att om man har en grupp experter, så är det en grupp av liktänkare. Nicklas Berglund vid Innovationsloopen menar att vi tänker så att idéerna ska komma från ett behov, så att idén ska kunna bli en tjänst eller annan slutprodukt.

Presentationerna av de olika idéerna från idéverkstaden i Vasa samlas på Österbottens förbunds hemsida. Arrangörerna Österbottens förbund och Region Västerbotten hoppas få riktigt bra idéer att fortsätta jobba på och att det blir fler idéverkstäder kring turism. Enligt Stefan Rannanpää, specialplanerare på Österbottens förbund, kan man gå vidare med goda projektidéer, eftersom det finns en möjlighet till finansiering genom Botnia-Atlantica-programmet.

Innovationsloopen, som är en process för medborgardriven innovation och utveckling, kommer från Västerbotten. Målet är att bli bäst i världen på att ta fram idéer och förverkliga dem. Innovationsloopen är ett system i tre delar. Från idéverkstäderna går en till tre idéer vidare till en utvecklingsverkstad i Lycksele, där man utvecklar en prototyp av idén. Tre prototyper går sedan vidare till en företagsverkstad, för att om möjligt bli konkreta företag, tjänster eller produkter.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Vivian Johansson, i Vasabladet (28.10). Se även adressen www.innovationsloopen.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s