Kategorier
2015 Nyhetsbrev 37/2015

450-nätet, satellit och fiber i byanät alternativ på glesbygd – ”datadoktorn” Husberg kommenterar

Post- och telestyrelsens kortfilm Alternativa sätt att få telefoni och internetI en kortfilm visar Post- och telestyrelsen (PTS) i Sverige upp olika alternativ till traditionell telefoni och Internetuppkoppling, vilket kunde vara särskilt intressant för de som inte har tillgång till bra kommunikationer på lands- och glesbygd. I filmen berättar PTS om alternativ som 450-nätet, satellit och fiber i byanät.

Uppgifterna är från webbplatsen helasverige.se.

Teknologie doktorn i datateknik Nisse Husberg kommenterar filmen med följande:
450-nätet: Det har vi snackat om i 15 år redan. Ifråga om 450-nätet så följer jag med mobilabredband.se där det finns både ett och annat om 450-nätet (Net1). Modemen har fått hård kritik, men det verkar komma en ny generation. Täckningen är bra, men hastigheten usel, utom där det finns 450 LTE som är på kommande (LTE kallas ofta 4G). 450LTE är relativt bra – finns tyvärr inte ännu på så många ställen. Enligt en rapport så blev hastigheten fyra gånger bättre då man fick 450LTE.

Satellit: Är också gammalt och har samma problem som all trådlös kommunikation. Bra täckning – och just därför usel hastighet. Nödbredband. Förstås är det bättre än ingenting.

Fiber: Det är ju det som behövs. Sverige har relativt bra stöd för ekonomiska föreningar som bygger byafiber (eller stadsfiber som de kallar det). Jag är litet skeptisk till vissa koncept som ägandet, och så byråkratin som är ett gissel både här och där. Men det byggs massor med fibernät i Sverige – helt annat än här i Finland. Medvetenheten om fiberns nödvändighet är också på helt annan nivå i Sverige. Här inbillar sig fortfarande många att trådlöst kommer att fungera i framtiden, vilket det inte gör, mest på grund av kapacitetsbegränsningarna. Märk väl – kapacitet! Visst går det att höja hastigheten för ett fåtal anslutningar, men det påverkar inte kapaciteten. Så det är 1 Gigabit/s för en anslutning eller 10 Mbit/s för 100 anslutningar. Tycks vara svårt att fatta. Fibern har i praktiken ingen kapacitetsbegränsning och är därför det mest framtidssäkra alternativet. Trådlöst och satellit lämpar sig bäst för rena ödemarker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s