Kategorier
2015 Nyhetsbrev 36/2015

Ny publikation granskar den regionala utvecklingen smalt

Pamfletten Kaupunkien voitto - bild 1
Bildkälla: Bild ur pamfletten Kaupunkien voitto

Osmo Soininvaara och Mikko Särelä har på uppdrag av Näringslivets Delegation EVA skrivit pamfletten Kaupunkien voitto (Städernas seger). Inledningsvis noterar man regionutvecklingens riktning: centralisering och urbanisering. Det här är inget nytt. Författarna är inte intresserade av en mångsidig utvärdering av utvecklingen. De är t.ex. inte intresserade av lokalbefolkningens vardag på landsbygden och dess svårigheter. Å andra sidan kommer författarnas värdegrund och strävan klart fram.

Efter några scenarioutvecklingar slutar man i Den Stora Visionen: Finlands framtid ligger i tillväxtkorridoren Helsingfors-Tammerfors. Jag bestrider inte betydelsen av denna utvecklingskorridor, men i Finland finns möjligheter för även många andra tillväxtkorridorer. En skulle t.ex. kunna vara att grunda det nya årtusendets ”trafikledsby” intill järnvägen mellan Vasa och Seinäjoki.  Småningom kunde det bildas ett dubbelcentrum av Vasa och Seinäjoki. Längs riksväg åtta finns områden för flera tillväxtkorridorer. Det finns fullt av outnyttjade möjligheter för den regionala utvecklingen i Finland.

Soininvaara och Särelä känner inte till Finlands geografi och dess möjligheter som står till buds, annat än förutom vissa regioner i sydligaste Finland. Författarna är inte medvetna om landsbygdens potential och inte heller t.ex. de enorma utsikterna för en decentraliserad bioekonomi. De känner inte till skogsindustrins nya innovationer och inser inte ens den nationella och globala betydelsen av Vasaregionens energikluster. De är okunniga om styrkan hos landsbygdsföretagens exportinriktning. Ett sådant här företag berättade jag om för en tid sedan. Slutresultatet av pamfletten är en smal och ensidig syn på vårt lands utvecklingsutsikter. När ska EVA publicera en rapport där man granskar framtiden och potentialen för hela Finland och inte bara för vissa regioner i sydligaste Finland?

Uppgifterna är från (12.10) professorn i regionalvetenskap vid Vasa universitet Hannu Katajamäkis blogg och från en svensk version av texten som debattinlägg i Vasabladet (16.10).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s