Flyktingar ny kundgrupp för bybutiken i Svartå

???????????Den lilla bybutiken i Svartå, Raseborg har fått en ny kundgrupp de senaste veckorna, då Siwa är närmaste butik för de asylsökande i Mjölbolsta, trots att den ligger sju kilometer bort. Men en liten butik i ett litet bysamhälle är inte van vid att plötsligt göra affärer på arabiska. Men man lär sig av varandra. Enligt Svartå Siwas biträdande butikschef Eija Sironen går de längs riksväg 25, men det är nog lite otryggt. De senaste gångerna har några också haft cyklar, och nu har de även börjat hitta stigar så att de går längs järnvägen.

Svartå är ett litet samhälle där alla känner alla och flyktingarna är ett nytt inslag i byn, vilket helt klart delar åsikterna. Det som är nytt är alltid skrämmande och kulturskillnaderna är förstås jättestora, men Sironen verkar nöjd över de nya kunderna, ett tiotal per dag. Språkmuren är dock enorm, för de som bor på Mjölbolsta kan för det mesta inte engelska och det betyder att man inte har ett gemensamt språk. Men männen löser det via telefonen.

Sironen tycker att det verkar som att de asylsökande gärna kommer till Siwa, mest för att komma bort från Mjölbolsta, få tiden att gå och undersöka omgivningen. En liten butik i ett litet bysamhälle med drygt tusen personer är emellertid inte van vid att plötsligt sköta affärerna på arabiska, men Siwa-kedjan har hjälpt butiksägarna på traven och centralt skickat ut ett papper skrivet på arabiska.

Uppgifterna är från (11.10) webbplatsen svenska.yle.fi.

Det här inlägget postades i 2015, Nyhetsbrev 36/2015 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s