Kategorier
2015 Nyhetsbrev 36/2015

Berättelser som skapar gemenskap och utvecklar – seminarium om storytelling hålls i Vasa

Storytelling - framtids- och utvecklingsworkshopen på Bergö i augusti
Leadpartnern Ann-Sofi Backgren under framtids- och utvecklingsworkshopen på Bergö i augusti 2015
Foto: Jasmine Nedergård

Erasmus+ -projektet Raising Strong & Resilient Communities, där Svenska folkskolans vänner är projektägare, framskrider och leder nu till ett seminarium på Loftet i Vasa 26.10. Du får höra om det finländska pilotområdet skärgårdsön Bergö och om Västerbotten – Berättarnas län och hur man här arbetat med berättandets många möjligheter. Temat för seminariet är berättande (storytelling). Hur kan vi med hjälp av berättelser skapa både gemenskap och varumärken, och hur kan detta leda till nytänkande och till idéer som utvecklar samhället omkring oss?

För att öppna upp frågan presenterar Ann-Sofi Backgren exempel från pilotområdet i Finland, skärgårdsön Bergö. Vi får också ta del av erfarenheter från Västerbotten, även känt som Berättarnas län, då Anders Karlsson från Region Västerbotten beskriver hur och varför man i Västerbotten arbetat med berättandet som metod för att marknadsföra länet. Under seminariet presenteras också projektet Raising Strong & Resilient Communities innehåll och målsättningar på europanivå, speciellt ett utkast till en Storytellingmanual, tankar kring kurskoncept om berättande, samt Youtube-klipp baserade på olika pilotprojekt i Europa.

Program och länk till anmälan (senast 25.10) finns på webbplatsen sfvbildning.fi.

Bergö, den före detta skärgårdskommunen i Kvarken, numera skärgårdsby i Malax kommun och även Årets by i Österbotten 2014, ingår som pilotområde i Erasmus+ -projektet. Här bor cirka 480 invånare. De berättelser som tas fram i Bergö ska vara framtidsinriktade med fokus på att utveckla byasamhället, och bl.a. kommer man att ta tillvara på det kommande 10-års jubileumsåret för världsarvet Höga Kusten/Kvarkens skärgård, dit flera av Bergös holmar och skär hör. Temat i Bergö var under en workshop i augusti att se möjligheter för byasamhället genom att ta hänsyn till inflyttning, utveckling och företagande. Genom olika processer funderade de bergöbor som deltog i workshopen på utvecklingsåtgärder som de själva vill se på Bergö. Nästa process blir att ta fram marknadsföringsinriktade berättelser som förhoppningsvis kan leda till nya företagsidéer och olika typer av samverkan i området. Redan under den första träffen kom flera intressanta idéer upp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s