Kategorier
2015 Nyhetsbrev 35/2015

Lokal förvaltning tema i senaste nyhetsbrevet från HSSL

HSSLs nyhetsbrev 3-2015Lokal förvaltning handlar om att de som bor och verkar i ett område är delaktiga i och har möjlighet att påverka dess hållbara utveckling. Grunden för lokal förvaltning är lokal demokrati och engagemang – det finns en bättre chans till mer långsiktiga och hållbara beslut om de som faktiskt ska leva med dem och se till att de genomförs är med i processen. I botten bygger FN:s konvention, EU:s direktiv och svenska riksdagens miljömål alla på lokalt arbete. Men alltför ofta upplever lokalbefolkningen att ansvariga myndigheter fattar beslut över deras huvuden, utan deras inblandning. De som framgångsrikt fått till ett lokalt arbete kring naturresurser, vittnar om att processerna för att nå fram till fungerande överenskommelser och praktiker ofta pågått under många år och alla inblandade har varit lyhörda för andras åsikter och behov.

När lokala aktörer med stöd av myndigheterna samarbetar för att skapa en förståelse och ett gemensamt mål, då finns det goda möjligheter för hållbar utveckling, liksom en fördjupning av demokrati och lokal sammanhållning. Vi jobbar för att synliggöra värdet av lokalt engagemang, vilket är viktigt då vi märker att det finns ett visst motstånd från myndigheterna mot att decentralisera beslut. Därför behövs en förnyad politisk satsning (i form av utbildning, forskning och förtydligade direktiv till länsstyrelserna bland annat) för att uppnå en mer decentraliserad samförvaltning.

Bland annat det här skriver Riksorganisationen Hela Sverige ska levas (HSSL:s) ordföranden Åse Blombäck och Staffan Nilsson i sin ledare i HSSL:s senaste nyhetsbrev med temat Lokal förvaltning. Man kan även läsa om exempel på lokal förvaltning av naturresurser, nya projekt, Landsbygdsriksdagen 2016, samt annat smått och gott.

Nyhetsbrevet (3/2015) kan läsas på HSSL:s webbplats helasverige.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s