Kategorier
2015 Nyhetsbrev 34/2015

Kommunen kunde ta initiativet och locka föreningar till servicesamarbeten

Händer med hjärtan iI Finland genomförs årligen ca 123 miljoner timmar frivilligt arbete av över 655 000 personer, vilket per frivillig person motsvarar heltidsarbete i över en månad. Föreningarna beräknas sammanlagt ha ca 15 miljoner medlemmar och uppskattas stå för ca 4 procent av BNP.

Avståndet ökar mellan beslutsfattande och system när kommunerna blir större. I den här utvecklingen har tredje sektorn en viktig roll som sammanfogande länk och kompletterande serviceproducent – ett sätt att hålla servicen nära invånarna. Det finns gott om exempel på kommunalservice som föreningar exemplariskt skött om: daghem, eftermiddagsklubbar, ungdomsgårdar och utbildning på olika plan.

Föreningarna behöver dock kommunernas stöd för att kunna samarbeta, och kommuner har på olika håll indikerat att man kan stöda tredje sektorn, ifall dess tjänster tydligt kompletterar kommunens service, där man helt eller delvis avstått från samma service. Det finns dessvärre väldigt få exempel på sådant servicesamarbete, och skulden till detta bär naturligtvis tredje sektorn i samma grad som kommunen.

Eftersom tredje sektorn fungerar på andra villkor än den offentliga och privata sektorn, huvudsakligen med frivilliga insatser, kunde kommunen gott vara den som tar initiativet och lockar föreningar till givande samarbeten, vilka kan variera i storlek. Sålunda kan även lokala föreningar ha framgång i offerttävlingar, och här kunde kommunerna lätta på ramarna för offerttävlingar och även själv aktivt leta efter potentiella serviceproducenter bland föreningar. Vi har inte råd att glömma bort den resurs föreningarna medför, och det är dags för oss att stöda och söka stöd i tredje sektorn.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Finlands Svenska Ungdomsförbunds ordförande Niclas Sandnabba och dess verksamhetsledare Tomas Järvinen, i Vasabladet (27.9).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s