Kategorier
2015 Nyhetsbrev 33/2015

Kreativ förvaltning genom funktionellt förnuftiga områden

Geography is life!Utgångspunkten för kreativ förvaltning är vårt lands varierande geografi med små lokala samhällen. Där ligger medborgarnas vardag, och det är nödvändigt att utveckla kreativ förvaltning nerifrån. Kreativ förvaltning garanterar medborgarna ett gott liv och lyckans elementer är platsbaserade – vi behöver alltså platsbaserad politik. När man analyserar medborgarnas vardagsbehov på de lokala samhällenas nivå, kan man identifiera naturliga gränser för de nya förvaltningsområdena, vilket inte bara gäller juridik, ekonomi och förvaltningsmodeller, utan också geografi.

”Om man inte respekterar och tar hänsyn till geografin, störs medborgarnas vardag och förvaltningen diskriminerar medborgare som lever på mindre orter.”

Storleken på de funktionellt förnuftiga förvaltningsområdena varierar mellan landets olika delar, där medborgarnas geografi definierar den kreativa förvaltningens naturliga områdesindelning. Det finns inget behov av mekaniska folkmängdskriterier, utan den kreativa förvaltningen måste basera sig på samma gränser. Man måste helt och hållet överge den nuvarande djävulska förvaltningshärvan med olika områdesindelningar och luddiga samarbetsformer.

”Principen är enkel: ett område, en demokratisk förvaltning.”

Den nya kreativa förvaltningen är en process, och man måste prioritera. Det är absolut nödvändigt att först fokusera helt och hållet på social- och hälsovårdsreformen. En önskan till regeringen är att inte ännu fatta beslut om de nya förvaltningsområdenas antal. Börja en process som på ett naturligt sätt definierar gränserna och antal, och använd geografiskt kunnande. I Finland finns många duktiga och skickliga geografer, vilka är specialiserade på regionindelningsmetodik.

Uppgifterna är från en artikel i Vasabladet (22.9). Skribenten Hannu Katajamäki är professor i regionalvetenskap vid Vasa universitet och tillika landsbygdsprofessor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s