Kategorier
2015 Nyhetsbrev 33/2015

”Om det inte finns rop och smärta är det inte fråga om någon verklig förändring” – Salos stadsdirektör

Service learning - logoProjektet Fungerande närservice startade tillsammans med FCG en utredning om närservicen i strukturomvandlingen med målet att utreda hur närservicen har anpassat sig till omstruktureringarna och vilken lärdom det är bra att ta med sig till följande skeden. Som pilotprojekt inom utredningen valdes två sammanslagna kommuner (Uleåborg och Salo) och ett område som förnyat servicestrukturen inom vårdsektorn (Södra Karelens social- och hälsovårdsdistrikt).

I utredningen genomfördes en analys av sammanslagningsdokumenten och en enkät, samt att beslutsfattarna och de ledande tjänsteinnehavarna intervjuades i projektområdena. Utgående från resultaten bjöds deltagarna till en idékläckningsträff för att bearbeta den insamlade informationen, och utredningens preliminära resultat presenterades onsdagen den 9 september på Kommunmarknaden.  Utredningen lyfte tydligt fram några aspekter som det är värt att komma ihåg i förändringssituationer, och Salos stadsdirektör Antti Rantakokko tangerade temat och framhöll: ”Om det inte finns rop och smärta är det inte fråga om någon verklig förändring”. De utmaningar som förändringen medför var ett av utredningens viktigaste resultat.

I och med kommunsammanslagningarna och servicestrukturreformerna har kommunerna även varit tvungna att dryfta sin identitet på ett nytt sätt. Närservicen har varit ett viktigt tema även i sjukvårdsdistriktet Eksotes verksamhetsplanering. Dess utvecklingsdirektör Merja Tepponen tog upp några tänkvärda poäng kring ämnet på Kommunmarknaden: ”Framöver bör kommunerna tänka efter om kommunen till sin identitet liknar ett hus eller en tjänst”.

Vad kommer kommunerna att ha för roll efter de stora reformerna och, framför allt, vad bör man beakta i förändringen? Rapporten om utredningen om närservicen i strukturomvandlingen publiceras i slutet av oktober, och i forumet för närservice i Kommunernas hus den 22 oktober behandlas resultaten i form av en idékläckningsträff.

Uppgifterna är från (23.9) webbplatsen Kommunerna.net.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s