Kategorier
2015 Nyhetsbrev 33/2015

Mer vetskap om skärgården via akademiska kurser

Fyren Rajakari
Fyren Rajakari på ön med samma namn i Erstan
Bildkälla: Wikimedia Commons

Skärgårdskunskap är ett ämne som passar alla som vill veta mera om Finlands unika skärgårds historia, natur, kultur, näringsliv och samhällsutveckling. Kurser i Skärgårdskunskap vid Åbo Akademi (ÅA) har erbjudits sedan 1999 och flera hundra skärgårdsintresserade har deltagit i dem. Kurserna är öppna för alla: både skärgårdsbor, stadsbor och ÅA-studeranden. I många kurser deltar skärgårdsbor från olika skärgårdsområden, också från Sverige. Några av deltagarna har blivit så intresserade att de har flyttat till skärgården och skaffat sig en utkomst.

Kurserna, som kan avläggas i vilken ordningsföljd som helst (endast Fältstudier kräver minst 10 sp i Skärgårdskunskap), arrangeras inom det Öppna universitetet vid ÅA. Studiehelheten är godkänd som biämne inom de humanistiska examina, samt under vissa förutsättningar inom de naturvetenskapliga examina. Man kan avlägga sammanlagt 40 sp (5 kurser) på distans. Som ledningsgrupp för ämnet fungerar ledningsgruppen för Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi.

Skärgårdsforskningen utgör vetenskapligt sett inte ett eget forskningsområde, utan den är mångvetenskaplig och består av såväl humanistiska vetenskaper som samhälls- och naturvetenskaper. Syftet med skärgårdskunskap är att ge en helhetsbild av skärgårdssamhället, olika verksamhetsförutsättningar i skärgårdsregionerna, samt naturens och kulturens betydelse för liv och utkomst i skärgårdsområdena.

Mer info om kurserna finns på webbplatsen abo.fi med länkar till kursutbud och -beskrivningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s