Kategorier
2015 Nyhetsbrev 32/2015

Kan flyktingarna rädda landsbygden även hos oss? – professor emeritus Erland Eklund intervjuad i TV-nytt

FlyktingarFlyktingarna räddade byn Riace i Italien från att bli en spökstad. En fjärdedel av byns invånare är flyktingar. Det har varit möjligt att förändra byn som lidit av avfolkning, menar borgmästaren. Flyktingarna har gett nytt liv till byn. Av byns 1 800 invånare är 400 flyktingar från ett 10-tal olika länder. Än så länge handlar det om stödverksamhet från italienska staten och EU. Så länge de kan stanna, är det ett uppsving för byn.

Professor emeritus i landsbygdsforskning Erland Eklund menar att vi känner igen samma problem på stora delar av den finländska landsbygden, alltså en nedåtgående ekonomisk spiral, där det i bakgrunden finns en negativ befolkningsutveckling. Man skulle våga hoppas att flera orter i Finland skulle våga göra något så här radikalt som byn i Italien. Själva asylmottagningen kan vara en positiv ekonomisk och social injektion, där statens pengar till en början är det stora inslaget.

Att gripa den här stora chansen att komma igång och göra någonting nytt, skulle vara fint. På den österbottniska kusten har man redan länge dragit nytta av att vara öppen mot nya invandrargrupper. Utan den attityden och det mottagandet skulle det vara mycket sämre där i dag, vilket också syns i den demografiska utvecklingen, inte direkt men på längre sikt. På längre sikt kan flyktingarna vara ett inslag i landsbygdens utveckling, säger Eklund.

Uppgifterna är från (16.9) Yle Nyheter TV-nytt som kan ses på webbplatsen arenan.yle.fi (från 12 minuter in i programmet).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s