Kategorier
2015 Nyhetsbrev 31/2015

Kommuner i förändring – beaktas landsbygden?

Landsbygdssäkring - broschyrUnder Kommunmarknaden (9-10.9) ordnades en tillställning (10.9) där man diskuterade beaktandet av landsbygden i förändringsprocesser och beslutsfattande. Som redskap erbjöds landsbygdssäkring. Genom att binda landsbygdssäkringen till kommunindelningsutredningen har man fått positiva erfarenheter från pilotområden.

Finland är ett land med stor och varierande landsbygd. Kommunstrukturreformen har lett till att även många städer blivit ”landsortsbetonade”. Landsbygden med sina invånare och företag är en viktig resurs, vilket bör tas i beaktande vid planering, beredning, beslutsfattande och förverkligande av ärenden.

”Landsbygdssäkringen hjälper till att fastställa det som påverkar landsbygden. Om man inte fastställer det som påverkningar landsbygdens invånare och företag, så tar man inte heller det i beaktande. Syftet med landsbygdssäkringen är att öka de positiva verkningarna som riktas mot landsbygden och avstyra negativa”, sammanfattade överinspektör Hanna-Mari Kuhmonen på arbets- och näringsministeriet.

Specialsakkunnig Taina Väre från Kommunförbundet förde fram att förändringen i kommunstrukturen syns först på landsbygden. Landsbygdens livskraft, servicens nåbarhet och långt till beslutsfattandet väcker ofta bekymmer om läget i kommunstrukturens förändring. På det här kan man svara att det gäller att hitta alternativa lösningar för landsbygden och säkerställa att invånarnas och företagens röst hörs.

Från hösten 2014 till början av år 2015 gjordes landsbygdssäkring för tre pilotområden i samband med kommunindelningsutredningen. Kommundirektören Kaisu Tuomi, som drog Brahestad-Siikajoki-Pyhäjoki-kommunindelningsutredningsområdets pilot, betonade att landsbygdssäkringen är en kritisk faktor i en lyckad kommunindelningsutredning. Han betonade att saken inte kan skötas via projekt, utan den bör vara en del av kommunens normala verksamhet. Utgångspunkten bör vara människans goda och flexibla vardag. ”Det viktiga är jämlikheten mellan både regioner som mellan människor.”

Mer om tillställningen, som ordnades av Kommunförbundet och Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen finns att läsas (på finska) på webbplatsen maaseutupolitiikka.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s