Kategorier
2015 Nyhetsbrev 31/2015

I byavänligaste kommunen Ijo finns lokala råd för att stärka den lokala aktiviteten

Ijo vägskylt
Vägskylt för kommunen Ii (på svenska Ijo)
Bilkälla: Wikimedia Commons

Landsbygdskommunen Ijo har 15 byar inom områdena Ijo, Olhava och Kuivaniemi. Invånarantalet på knappt 10 000 personer ökar under somrarna med över tusen fritidsboende. I kommunen har byarnas utvecklingsbehov beaktats väl och kommunen beviljar finansiering för olika slags verksamhet.

Kommunsammanslagningen av Ijo och Kuivaniemi år 2007 genomfördes på ett lyckat sätt utifrån byarnas ställning. I kommunfullmäktige är varje by representerad, antalet fungerande serviceställen i kommunen har inte reducerats och i flera av byarna finns det fortfarande byskolor. Vid kommunsammanslagningen inrättade man lokala råd i syfte att stärka den lokala aktiviteten och samhällenas livskraft.

Kommunen beviljar lokala utvecklare betydande resurser för deras verksamhet. År 2015 har de lokala råden 20 000 euro till sitt förfogande för allmännyttiga projekt. Sedan år 2007 har de lokala råden beviljat kommunens byar totalt 360 000 euro ur kommunens egen budget, och dessutom har Ijo tillgång till buffertmedel för byaföreningarna. Med hjälp av bufferten får föreningarna räntefri finansiering för den tid projekten betalas. Byarna i kommunen betjänas av Ii-instituutti, ett affärsverk där kommunens byar kan ansöka om understöd för kultur, idrott, ungdomsarbete och evenemang. Byborna upplever att denna verksamhet avsevärt förbättrar livskvaliteten i byarna.

Kommunvapen - Ijo
Ijo
Bildkälla: Wikimedia Commons

Nytt samarbete utvecklas hela tiden, och kommunen Ijo och dess byaföreningar inrättade i början av år 2014 byarnas delegation. Syftet med delegationen är att föra en diskussion om aktuella ärenden, få utbildning, utbyta erfarenheter, ta initiativ och fördjupa samarbetet mellan olika bya- och invånarföreningar. För närvarande pågår försäljning och marknadsföring av optisk fiberanslutning för hela kommunens område. Medborgarinstitutet genomför på byarnas önskemål ledd verksamhet och kurser i byarna. En viktig del av samarbetet är informationen som sköts av en kontaktperson för byarna i kommunen. Utöver meddelanden används även sociala medier, exempelvis Facebook och Twitter.

I de strategier och planer som kommunen utarbetar, har byborna inkluderats väl genom att de åhörts och involverats. I strategierna har man beaktat bl.a. hållbar utveckling, välfärd och säkerhetsfrågor i byarna. I kommunen tillämpas nya koncept för produktion av närservice tillsammans med de lokala föreningarna. Aktörerna i byarna utvecklar sina byar på många sätt och bidrar på det viset också till en positiv bild och utveckling av hela kommunen. Den här viktiga aspekten har man förstått inom kommunen.

Ijo prisbelönades som den byavänligaste kommunen år 2015 vid Kommunmarknaden i Helsingfors (9-10.9). Finlands Kommunförbund och Byaverksamhet i Finland rf delade ut hederspriset torsdagen den 10 september. Man beviljade nu priset till den byavänligaste kommunen för femte gången. Tidigare har priset tilldelats Rovaniemi, Ilomants, Tammela och Pudasjärvi.

Uppgifterna är från Kommunförbundets pressmeddelande (från 10.9) som finns på webbplatsen Kommunerna.net.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s