Kategorier
2015 Nyhetsbrev 31/2015

Efterlysning av nationella projektidéer inom landsbygdsprogrammet

Landsbygdsnätverket - logo (2)Avsikten med de nationella projekten är att rikta projektfinansieringen inom landsbygdsprogrammet till sådana projekt som förbättrar resultatet och effektiviserar genomförandet av programmet. Målet är även att komplettera och stöda det regionala utvecklingsarbetet och den regionala projektverksamheten. I denna ansökningsomgång efterlyses projekt som finansieras år 2016. I ansökningsförfarandet efterlyses projektidéer som tar sikte på att utveckla landsbygden och som lämpar sig för nationell projektfinansiering, denna gång med två temaområden:

  1. Att stärka konkurrenskraften i livsmedelskedjan och utveckla exportpotentialen
    Projektidéerna ska sikta på att stärka konkurrenskraften för företag i livsmedelskedjan, vilket kan bl.a. gå ut på att utveckla exportpotentialen för primärproduktionen och små företag, att ta fram och sprida information och att utveckla samarbetsstrukturer. Idéerna ska bidra till att uppnå målen i landsbygdsprogrammet. I beredningen och planeringen ska man ta hänsyn till de pågående utvecklingsprojekten och -programmen, t.ex. Food from Finland och det Nationella projektet för koordination av närproducerad mat, samt vid behov samordna åtgärderna på ett lämpligt sätt.
  1. Att utveckla tjänster och företagsverksamhet med hjälp av digitalisering
    I ansökningsomgången kan man lägga fram idéer som skapar förutsättningar för att utveckla tjänster och näringar på landsbygden. Idéerna kan t.ex. ha som mål att modernisera tjänster och att genomföra pilotförsök i detta syfte. Ett nationellt projekt kan också vara ett verktyg för att sammanföra flera olika pilotförsök. Idéerna ska hjälpa till att uppnå målen i landsbygdsprogrammet. Den föreslagna projektidén ska fylla kriterierna för programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014–2020.

Idéefterlysningen gäller endast projekt. Enskilda företags och företagsgruppers idéer och utvecklingsförslag är inte med denna gång. Idéer och utvecklingsförslag som gäller verksamhet i regi av innovationsgrupper för landsbygden (EIB) omfattas inte heller av denna ansökningsomgång, eftersom innovationsgrupperna väljs på programnivå i ett särskilt förfarande.

Mer info och ansökningsförfarande (blanketten inlämnas senast 25.9) finns på webbplatsen www.maaseutu.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s