Kategorier
2015 Nyhetsbrev 30/2015

Byar som resursvishetens motor för landsbygden

Resurssiviisaus - textSitra och Jyväskylä stad utvecklade genom projektet Kohti resurssiviisaus under åren 2013-2015 en verksamhetsmodell, med vars hjälp medelstora och stora städer och kommuner kan främja en förnuftig användning av naturresurserna och skapa förutsättningar för en hållbar välfärd och för en framtida välgång. Det här låter bra! Skulle modellen kunna vara något för landsbygden också? På Sitras webbsidor framgår att resursvishetens verksamhetsmodell har många fördelar. Genom den kan städerna och kommunerna stärka regionekonomin och sysselsättningen, skapa nya näringsverksamhetsmöjligheter för företagen, samt förbättra invånarnas välmående. Allt det här skulle vara välkommet även för landsbygden!

Den för medelstora och stora städer utvecklade modellen kan självklart inte som sådan användas av landsbygdens lokala organisationer. Alltså man skulle behöva för landsbygden en lämplig modell, genom vilken man skulle utveckla resursvettiga lösningar och som skulle passa de lokala förhållandena, samt som skulle kunna kopplas till större helheter. Helhetsvolymen skulle vara betydande, om man i Finlands drygt 4 200 byar inspirerades att utveckla verksamhetsmodeller, sett ur resursvishetens synvinkel.

Under våren 2015 ledde man verksamhetsmodeller i Forssa, Villmanstrand och Åbo genom att uppgöra för varje stad en resursvishetens vägkarta. Vägkartan innehåller en på lång sikt hållbar välfärd, samt åtgärder för att nå det. I vägkartorna har man tagit följande i beaktande: energiproduktion och -förbrukning, rörlighet och samhällsstruktur, konsumtion och material, matproduktion och förbrukning, vattenanvändning och naturvatten, samt hållbara organisationer. Det här är även centralt för landsbygdens lokala organisationer.

Läs mer i blogginlägget (på finska) på Landsbygdspolitikens blogg, skrivet av  Hanna-Mari Kuhmonen som arbetar som överinspektör på arbets- och näringsministeriet. I huvudsak jobbar hon med uppgifter inom Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen, men deltar även i skötseln av ministeriets koordinering för EU- och internationella ärenden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s