Kategorier
2015 Nyhetsbrev 29/2015

Korsnäs lyckligaste kommunen i landet

Glada figurerDe lyckligaste invånarna i Finland finns i kommunen Korsnäs. Även två andra österbottniska kommuner är med i täten  enligt den undersökning som Helsingin Sanomat har gjort. Vörå placerar sig på tredje och Närpes på femte plats. Kommundirektören Christina Båssar är inte på något vis förvånad, för hon har märkt att nu när hon själv har flyttat till Korsnäs, att kommunen är mycket trivsam.

Inte heller psykiatern Antti S Mattila, som forskar i lycka, var överraskad över att Korsnäs är den lyckligaste kommunen, för de små kommunerna klarade sig bättre i jämförelsen, säger hon. Enligt Mattila finns det en faktor som är avgörande när man mäter lycka, att värna om sina relationer, och det är utmärkande för de kommuner som placerade sig högt på listan.

I undersökningen jämförde man hur stor del av barnen som var kunder vid barnskyddet och hur stor andel av befolkningen som åt antidepressiva läkemedel, samt att man jämförde hur många sjukdagar den arbetsföra befolkningen fått sjukdagpenning för och hur många som misstänkts för ett brott som gjorts under påverkan av rusmedel.

Båssar menar att det beror lite på vad man väljer för faktorer. Här har man valt att se på medicinanvändning och barnskyddsfall, och många gånger i små kommunerna så har man de sociala skyddsnäten i väldigt gott skick. Man har nära till grannar, vänner och släktingar, och sålunda är det flera som kan hjälpa till om det blir problem.

Kan då Korsnäs dra nytta av det här i marknadsföringen? Enligt Båssar tenderar positiva nyheter att få uppmärksamhet, och det är många gånger det som är avgörande för små kommuner, att vi visar att vi finns och mår bra och är ett verkligt alternativ när man funderar på boningsort, speciellt för barnfamiljer. Det är en trygg miljö att växa upp i för barnen. I Korsnäs är det färre än ett brott av 1000 som görs drog- eller alkoholpåverkad, medan det som jämförelse kan nämnas att motsvarande siffra i Kemi är nästan 36.

Listan över de femton lyckligaste kommunerna ser ut så här: Korsnäs, Pyhäntä, Vörå, Karvia, Närpes, Grankulla, Larsmo, Kumlinge, Malax, Ypäjä, Koski, Miehikkälä, Korsholm, Lemland, Lemi.

Uppgifterna är från (31.8) webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s