Kategorier
2015 Nyhetsbrev 28/2015

Framgångssagan för REKO-ringar bara fortsätter

Tomater (3)I dag får ingen lön från själva REKO-rörelsen, inte ens grundaren Thomas Snellman. Han har i år fått priset Årets Närmatsgärning på 2 000 euro, det är allt. REKO-rörelsen har nämligen inga mellanhänder, inga anställda, ingen organisation, inte ens en gemensam logo. Handeln går till så att varje ort har en egen Facebook-grupp där producenterna erbjuder sina livsmedel och konsumenterna beställer det de vill köpa. Handeln sker på överenskommen plats och tid, och eftersom varorna beställs på förhand kan svinnet minimeras – inga långa kontrakt, ingen bindning.

Snellman är glad så länge REKO klarar sig utan organisation, för han vill helst att det ska vara gratis för alla. Tanken är att ingen ska behöva lägga ut pengar för själva konceptet, för om man grundar en organisation, faller den biten bort. Men det kan ändå bli så att något sammanlänkande system behövs, eftersom REKO växer enormt snabbt. Snellman hoppas då att det blir en externt finansierad grupp som tar ansvar.

De snart 70 REKO-ringarna har tillsammans drygt 62 000 medlemmar, och Snellman vågar slå vad om att man är över 100 000 vid årsskiftet, fördelat på 100 ringar. Även utlandet visar stort intresse för REKO. Snellman har både haft besök av utländska grupper och besökt Frankrike, Belgien, Tyskland och Sverige för att tala om konceptet. Det kändes lite märkligt för honom att åka till Paris för att berätta om REKO på ett seminarium om nätverk för lokal mat, bara ett år efter att han stulit idén från Frankrike.

Mottagandet har varit överväldigande, men än så länge har inga REKO-ringar startas där. Enligt Snellman tycker de att idén är bra, men säger att det inte skulle fungera eftersom Facebook ofta förknippas med extrem kommersialism ute i Mellaneuropa. Snellman kan även stoltsera med att ha spridit REKO över hela världen. I januari ombads han skriva en resumé om REKO till Urgenci, en global organisation som stöder andelsjordbruk. Hans artikel REKO – a winning concept in Finland! låg på ingångssidan. Skriven av – by Thomas Snellman, the REKO-man in Finland.

Snellman har stora visioner för REKO. Han har räknat och tänkt logiskt. I Laihela är nu 18 procent av invånarna medlemmar, en kort tid efter starten i maj i år. Får man en bra täckning över hela landet, kan tio procent av befolkningen ligga nära sanningen, vilket betyder 600 000 medlemmar i Finland.

REKO står för rejäl konsumtion och det har sedan sommaren 2013 grundats åtminstone 64 ringar. Bara i juli tillkom 8 000 nya medlemmar och nyligen bildades sex nya REKO-ringar. Den nordligaste, och en av de nyaste, finns i Enontekis, men även Replot har fått en REKO-ring de senaste veckorna. Tammerfors har 14 REKO-ringar, medan 18 procent av invånarna (1 580 personer) i Laihela är med i REKO-ringen där. I mitten av augusti hade REKO-ringarna i Finland drygt 62 000 medlemmar, och varje dag tillkommer i snitt 300 medlemmar. De tre kuststäderna Jakobstad, Vasa och Karleby omsätter tillsammans ca en miljon euro i år, medan det totalt i år omsätts mellan sju och åtta miljoner euro i Finland.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Anna Gammelgård, i bl.a. Vasabladet (23.8).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s